30 Aralık 2013 Pazartesi

Naneli CupCake, Limonlu Kremasıyla

      Yılbaşı tatlılarında son noktam (: Çam ağacı renginde, nane aromalı keki ve naneye en çok yakışan tat; limon kreması ((: 


     
      Hasta ziyaretinde tercihim (: "nane, limon kabuğu bir güzel kaynat aman..." ((((:

AFİYET OLSUN (:

LİMON KREMALI LİMONLU CHEESECAKE

    Yılbaşı tatlıları yaptığımı söylemiştim, özel istek üzerine cheesecake yaptım, buzdolabında yarın için dinlenmekte ((: Önceki tariflerimden limonlu cheesecake'imi biliyorsunuz. Kek aynı ancak çıplak halini yılbaşı sofrasına yakıştıramadım (: kekin tarifine şuradan (: ulaşabilirsiniz. Şimdi gelelim kremasına;
  • 200 ml soğuk çiğ krema
  • 2,5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1/2 limon suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1/3 çay kaşığı sarı toz gıda boyası
      Çiğ kremayı krem şanti kıvamına gelene dek çırpın, bu konuda oldukça sabırlı olmanız gerekmekte zira ilk beş dakika koyulaşmayacakmış gibi görünür, size çorba çırpıyor hissi verir (: korkmayın sabırla ve inatla çırpmaya devam edin ((: yalnız kremanızın soğuk olması önemli! Krema kıvamını aldıktan sonra pudra şekerini, limon kabuğunu ve limon suyunu ekleyerek çırpın. Gıda boyasını da ekledikten sonra tamamen eriyip pastel bir renk elde edene dek çırpın, rengini koyulaştırmak elinizde dolayısıyla miktarı önce benim söylediğim kadar tercih edin, eğer daha belirgin bir sarı isterseniz dilediğiniz kadar ekleme yapabilirsiniz ama eğer fazla kaçırırsanız rengi açmanın yolu yok, dikkat edin. Kremayı 10 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuyan cheesecakeinizin üzerine sürün. Kremanın yarısı kaplama için yeterli oluyor, kalan kremayı buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz, cupcake ya da kurabiye süslemesinde kullanabilirsiniz (:



      AFİYET OLSUN (:

ALKOLSÜZ TİRAMİSU

   Yılbaşı gecesi alkol bol miktarda tüketildiği için tatlıları olabildiğince alkolsüz tercih ederim, karıştırıp mide bulandırmaya gerek yok (((:


  • 300 gr savoiardi bisküvi (bulamazsanız kedi dili)
  • 600 ml kaynamış su
  • 2 çorba kaşığı çözünebilir kahve
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 ml rom aroması
  • 2 yumurta
  • 500 gr mascarpone (bulamazsanız tuzsuz labne)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • kakao
     Kaynamış suda kahveyi ve toz şekeri eritin soğuması için derin bir kaba alın.
    Yumurta sarılarını pudra şekeriyle krema kıvamına gelene dek 10 dakika kadar çırpın. Labneyi, aramoyı ve kahveli karışımdan 2 çorba kaşığı ekleyip çırpın. Kuru bir cam veya çelik kasede yumurta beyazlarını mereng haline getirip kremaya ekleyip hızlıca yedirin ve kremayı 5 dakika kadar buz dolabında dinlendirin. 
    Kelepçeli kare bir kek kalıbına kahveli karışımda ıslattığınız bisküvileri bir sıra halinde dizin. Üzerine sıvı kremanın yarısını döküp aynı şekilde ıslattığınız bisküvilerin ikinci sırasını da dizip üzerini tamamen kremayla kaplayın. Bir gece buzdolabında dinlendirdikten sonra, servis etmeden hemen önce kakao serpin.
AFİYET OLSUN (:

TARİFLERDE YUMURTA KULLANIMI

  Fark ettiyseniz yumurtaları genellikle tuzla çırparak başlıyorum tariflerime, toz şeker yumurtayı pişirir, yumurta kremalarda çiğ kullanılacağı zaman şekerle uzun süre çırpılır. Çiğ krema içinde kokuya sebep olmaz ancak kek yaparken yumurtayı direkt şekerle çırptığınızda, yumurta fırında ikinci kez pişer ve kekte yumurta kokusuna sebep olur.
    
    Mereng denen şey yumurta beyazının farklı şekillerde kar haline getirilmesidir. Sadece yumurta beyazını az miktarda tuzla çırparsanız kattığınız hamurun kabarmasını ve hafif kalmasını sağlarsınız. Kremaların içine kattığınızda köpüklü, kabarık ve havalı kremalar elde edersiniz. Yumurta beyazı çiğ tüketilebilecek bir malzemedir ve protein bakımından çok zengindir. 
    Yumurta beyazlarınızı direkt toz şekerle çırparak elde ettiğiniz merengle beze yapabilirsiniz.
   Sade mereng elde ettikten sonra toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek elde ettiğiniz mereng, şekerle yumurtanın birlikte çırpıldığı halden daha yumuşak bir yapıya sahip olur ve beze yapımında kullanılamaz ama makaron yapımında kullanmak için idealdir.
    Sade mereng elde ettikten sonra pudra şekeri ekleyerek çırptığınızda erimiş marshmallow kıvamında bir mereng elde edersiniz ve bunu kurabiye yapımında kullanırsanız ortası acı badem kurabiyesi gibi yapışkan ve yumuşak bir yapıda olur.

    Pişirdiğiniz hamur sünger gibi bol hava baloncuklu olsun istiyorsanız yumurtanızı uzun süre çırpmalısınız, tam tersi cheese cake gibi hava kabarcıksız ve çatlaksız/pürüzsüz pişirimler yapmaksa amacınız yumurtaları olabildiğince hızlı karıştırıp çok kısa sürede karışımınıza yedirmeye bakın. Çünkü yumurta çok fazla hava tutan bir malzemedir, içine aldığı hava sayesinde kabartma işlemini gerçekleştirir.

ÇİKOLTALI PORTAKALLI KEK

    Yılbaşı yaklaşıyor, tatlı yapımları son gaz sürüyor. 
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2,5 fincan toz şeker
  • 3 fincan süt
  • 2 fincan fındık yağı
  • 6 fincan un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 portakal kabuğu rendesi
  • 1 portakal suyu
    Fırını 175C'ye ayarlayıp kek kalıbını yağlayın.
   Yumurtaları tuzla çırpın. Şekeri ekleyip krema kıvamına gelene dek çırpıp sütü ve yağı ekleyin. Kakaoyu sıvı karışıma ekleyip tamamen erittikten sonra portakal kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip karıştırın. Kalan kuru malzemeleri eleyerek ekleyin, çok çırpmadan hızlıca akışkan bir hamur haline getirin ve kek kalıbına dökerek 42 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız keki 15 dakika dinlendirdikten sonra kaptan çıkarın, ılık olarak sütle servis yapın ;)

    AFİYET OLSUN (:

27 Aralık 2013 Cuma

TATLI PATATES

    Karman çorman bir mutfağım vardır benim, ailemin geldiği topraklardan dolayı doğu yemeklerini bilirim, annemin öğretmenlik yaptığı topraklardan dolayı Arap yemeklerini bilirim, komşularımızdan dolayı Kürt yemeklerini bilirim, eşimden dolayı karadeniz yemeklerini bilirim, yaşadığımız coğrafyadan dolayı Akedeniz yemeklerini bilirim, tamamen ilgiden dolayı Ege yemeklerini bilirim (: ama son yıllarda bütün bunlar yetmedi (: Acı sevgisi Meksika mutfağını, makarna ve pizza sevgisi İtalyan mutfağını, atıştırmalık sevgisi İspanya mutfağını araştırmama sebep oldu. Derken kendimi dünya mutfaklarıyla haşır neşir buldum, ama bir çok malzemeyi bulamıyorum, kullanamıyorum. Amerika'da binbir yemekte ve tatlıda kullanılan tatlı patatesi yıllardır arar dururum. Sonunda dün markette gördüğümde gözlerimden çizgifilm yıldızları çıktı ((: ama malzemeyi tarifte kullanmadan önce tadını sade öğrenmem gerekiyordu bende lazanyanın yanına folyoya sararak attım fırına. 220 C'de 1 saat 15 dakika pişti. Soyup dilimledim, tadı kestaneyle kabak tatlısı arası, ben bayıldım, hatta hastası oldum diyebilirim ((: hiç bir şey yapmadan sadece bu haliyle hergün tüketebilirim öyle söyleyeyim (((: "sen Mersin'de yeni bulmuşsun biz nereden bulalım" derseniz verebilecek cevabım yok ama böyle birşeyi sizlerle paylaşmamak bencillik olurdu (((: bu patates bi harika dostum (((((:

AFİYET OLSUN (:


LAZANYA

    Sevmeyen var mı acabaaaaaaa ((((((:
Evvet meşakkatli bir yemekle daha sizlerleyimmmmm ((((: Yılbaşı sofrasına daha çok yakışacak bir yemek söyleyin bana (((: Dün sabah bolonez soslu makarna yapmak için buzluktan kıyma çıkardım, orijinal bolonez sos tarifinde şarapla pişirim ve basel var, şarap tamam ama bizim fesleğenle boleneze konan basel arasında dağlar kadar fark var çözüm ararken yıllardır lazanya yapmadığımı hatırladım. İşten biraz erken çıkarsam gerekli malzemeleri tedarik edip yemeğe yetiştirebilirim diye düşündüm ve olaylar böyle gelişti (((:
    Dört kişiyiz, kare borcamın yeterli olacağını düşündüm ama lazanyalarım sığmayınca dikdörtgene geçtim, iyiki de öyle yapmışım bizim yavru kurtlar eve korkunç aç şekilde geldi ((((: bu gördüğünüz fırın kabından geriye sadece bulaşık kaldı ((:

Malzemeleri kullanılış sırasına göre veriyorum:
  • 400 gr az yağlı dana kıyma
  • 2 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 2 orta boy küp doğranmış kuru soğan
  • 2 orta boy rendelenmiş havuç
  • 2,5 su bardağı domates püresi (ben kendi yaptığım konserveyi kullanıyorum)
  • tuz/karabiber
  • 25 ml knorr acı sos (küçük şişenin yarısı)

Beşamel sos malzemeleri:
  • 1 tepeleme çorba kaşığı tereyağ
  • 1 tepeleme çorba kaşığı un
  • 1 litre süt
  • tuz/karabiber/muskat (hint cevizi)
Üzeri için 350 gr rendelenmiş kaşar peyniri

    Hazırlığa başlamadan önce fırınınızı 220 dereceye ayarlayın (kullandığınız lazanya farklı bir derece öneriyorsa onu dikkate alın). 

    Orijinal lazanyada kaşar peyniri yoktur, onun yerine mozerella kullanılır. Her kata harç ve beşamel sos haricinde mozerella da serpilir ancak o hali bana fazla ağır geliyor. Sevdiğim yemekleri modifiye ettiğimi daha önce de söylemiştim, her zaman için "kendi mutfağının şefi" olmayı tercih ederim (: size de bunu öneririm, sürekli tariflere bağlı kalmak size bir şey katmaz, mutfakta denemeler yapmaktan korkmayın (: tarif defterimden sızanları sizlerle paylaşırken yemeklerin orijinal halleriyle ilgili de notlar düşmeyi atlamamaya çalışıyorum, yanlış yönlendirme olmasın (:
    Gelelim yapımına, artık lazanyalar eskisi gibi önce haşlanıp sonra fırınlanmıyor. Bir çok markanın direkt fırınlanmaya hazır lazanya yaprakları var, ben onlardan tercih ettim ama sizin vaktiniz varsa haşlanarak yapılanları da tercih edebilirsiniz.
    Kıymayı derin bir tencereye alın, tuz ve karabiberle tatlandırıp zeytinyağını da ekledikten sonra tamamen pişene dek kavurun. Yemeğe her aşamada tuz ve karabiber eklemeyi tercih ederim dolayısıyla tek seferde çok fazla kullanmamaya bakın. Kıyma kavrulduktan sonra soğanı ekleyip tuz ve karabiber serperek pişirin. Soğanlar tamamen piştirkten sonra rendelenmiş havucu ekleyip 2 dakika kavurun ve domates pürenizi ekleyip yeniden tuz ve karabiber serpin. 5 dakika pişirdikten sonra acı sosu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatarak 15 dakika orta ateşte pişmeye bırakın.
    Beşamel sosun yapımına geçelim; sütü sos tenceresinde kaynamaya bırakın. Başka bir derin tavada yağı eritip unu üzerine serperek çiğ kokusu kaybolana dek kavurun. Kaynayan sütü yavaş yavaş unu topaklandırmamaya özen göstererek sos tavasına dökün, tuz/karabiber serpin, muskattan yarım çay kaşığı kadar rendeleyin ve sürekli karıştırarak koyulaştırın. Sütü kaynattığınız sos tenceresine ince bir süzgeç yerleştirin, koyulaşan sosu süzerek bu tencereye alın; çünkü her şef sosunu muhakkak süzer ;) Sosu süzdükten sonra 2-3 dakika daha orta ateşte kaynatıp altını söndürün.
    Isıya dayanıklı fırın kabının her tarafını tereyağ ile yağlayın. Bir sıra lazanya dizip her lazanya yaprağının üzerine 3-4 çorba kaşığı beşamel sos dökün, fazla olmasından korkmayın. Beşamel sosun üzerine ince bir kat olacak şekilde ama tamamen kaplamasına dikkat ederek kıymalı harçtan kaşıkla düzelterek koyun. Üzerine sıralaması aynı olacak şekilde; lazanya-sos-harç; harcınız bitene kadar sıralayın. Harç bittikten sonra en üste önce lazanya yapraklarını sıralayın daha sonra her yaprağın üzerini ara katlarda koyduğunuzdan birer çorba kaşığı fazla olacak şekilde beşamel sosla kaplayın. Özellikle lazanya yapraklarının kenarlarının sosa bolca bulandığına dikkat edin yoksa pişerken sunta gibi bir hal alıyor!
    Lazanyayı fırına verin 20 dakika pişirip fırından alın. Üzerini tamamen rende kaşarla kaplayıp fırına yeniden verin. Kaşar tamamen kızarana kadar (ortalama 10 dakika) fırını çalıştırmaya devam edin, daha sonra fırını kapatıp 10 dakika içinde dinlendirip çıkarın. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın (((: Ben tarifi verirken yeniden acıktım ((:


AFİYET OLSUN (: 

25 Aralık 2013 Çarşamba

TAHİNLİ CUPCAKE

    Normalde CupCake'lerimin tarifini vermem (: ama bunu paylaşmaya karar verdim (: yer fısığıyla tahinin tadı birbirine çok benzer, cupcake Amerikalı bir kektir (: Amerikada yer fıstığı tatlılarda çok kullanılan bir malzemedir. Ben de çok severim ama bir çok açıdan sağlıksız olduğu için yılda bir veya iki kavanozdan fazlasını sokmam eve (: Bu kekleri yapmaya dün karar verdim, ilham perim çıkageldi ve dedi ki "neden yer fıstığı yerine tahin kullanmıyorsun". Bu fikri çok sevdim, bu kekin tadı; acı badem kurabiyesi, makaron ve yer fıstığı ezmesi karışımı, yemelere doyamadım ve sizlerle paylaşmaya karar verdim (: aramızda kalsın ticari içeriklerinden dolayı paylaşmam normalde (((:
  • 1 büyük yumurta
  • 1,5 fincan toz şeker
  • 1,5 fincan tahin
  • 1 fincan süt
  • 3 fincan un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
    Yumurtayı şekerle çırpın. Tahini ve sütü ekleyip karıştırın. Kuru malzemeleri eleyerek ekleyin çok çırpmadan karıştırıp kalıplara paylaştırın. Önceden 175C'de ısıtılmış fırında 17 dakika pişirin. Kremanın sırrı hala bende (: sadece şu kadarını söyleyeyim, yerfıstığına en çok yakışan şey çikolatadır ;) gerisi hayal gücünüze kalmış. Benden yemek isterseniz sipariş verebilirsiniz (((:

24 Aralık 2013 Salı

MEKSİKALI TAVUK

    Bu hafta biraz yoğunduk dolayısıyla yemeklerimi fotoğraflama şansım pek olmadı, malum 2014 için geri sayım başladı, yeni yıl için yeni tarifler oluşturmam gerekiyor (: tarifler teoride bile hazır değil ((: sadece ilgimi çeken malzemeleri eve yığıp duruyorum, elbet ilham perim yakında ziyaretime gelir (: Yeni tarifler gelene kadar klasiklerimle idare edin.
    Bu yemek adını tamamen benden alıyor (: fajitayı çok sevdiğimden daha önce bahsetmiştim, bir şeyi çok seversem ondan sıkılmamak için modifiye ederim, benim meksikalı tavuğum da bir nevi modifiye tarif (:


Bu tarifle 5-6 kişilik yemek elde edebilirsiniz.
  • 750 gr. tavuk göğsü
  • 750 gr. mantar
  • 3 tane california biberi
  • 2 büyük mor soğan
  • 2 çorba kaşığı acı sos
  • 1 çorba kaşığı acı ketçap
  • 1 çorba kaşığı barbekü sos
  • tuz/karabiber 
  • 4 çorba kaşığı fındık yağı
Pişirme işlemine başlamadan önce bütün malzemeleri fajita tarifindeki gibi jülyen doğrayın.
Derin bir tencereyi orta ateşte ısıtıp yağ ile birlikte soğanları içine alın, soğanların üzerine karamelize olmalarını hızlandırmak ve lezzetlendirmek için tuz ve karabiber serpin. Soğanlar tamamen karamelize olduktan sonra tavukları ekleyin ve bir miktar daha tuz ve karabiber serpin. Tavuk suyunu tamamen çekene dek pişirin. California biberleriyle mantarları ekleyip tekrar tuz ve karabiber serpin. Bu yemekte, tencereye eklenen her yeni malzemede tuz ve kara biberle tatlandırmak önemlidir. Bütün malzemeler piştikten sonra sosları ekleyip 3 dakika daha kısık ateşte çevirdikten sonra tortilla ekmeğiyle servis yapabilirsiniz. Ben bazen tortillaların ortasına bu içten koyup büyük bir dürüm yapıp fırın tepsisine diziyorum. En üstüne de rendelenmiş mozerella ya da kaşar serpip fırında üzeri kızarana dek ısıtıyorum. O halinin adı da Burritos (:


Bu benim yaptığım burrito değil ama şeklen fikir oluşturması için ekliyorum (: benimkinin üzerinde peynir oldukça bol bulunur (((:
AFİYET OLSUN (:

21 Aralık 2013 Cumartesi

WAFFLE

    Cuma gecesi Beyaz Show'da Model varsa gece uzun olur (: Uzun kış gecelerinde evde yapmayı en sevdiğim tatlılardandır; nutellalı ve muzlu waffle (:



















Bu tarifle 5 büyük waffle pişirebilirsiniz
  • 4 yumurta
  • 1 fincan toz şeker
  • 4,5 fincan süt
  • 5 fincan un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • bir tutam tuz
  • tavayı yağlamak için sıvı yağ
  • nutella
  • muz
    Yumurtaları tuzla çırpıp şekeri ekleyin. Şekeri çırparak erittikten sonra sütü ekleyin ve karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Homejen bir karışım elde edince tavanın altını yakın ve sıvıyağ ile yağlayın.

    Bir kepçe yardımıyla waffle hamurundan tavaya dökün. Hamur kabarcıklanmaya başladığında ters çevirin 30 saniye daha pişirince tabağa alın. Waffle hamuru henüz sıcakken nutellayı sürüp muz dilimlerini yerleştirin ve afiyetle yiyin (:

    Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin, sıcak tüketilmesi gereken bir tatlı olduğu için seri üretip seri servis yapın (:

AFİYET OLSUN (:

18 Aralık 2013 Çarşamba

ÜÇ MEZE


    Bu üç meze benim olmazsa olmazlarım; havuç, kırmızı pancar, patlıcan.
  • 2 büyük havuç
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 tepeleme çorba kaşığı hazır yoğurt

  • 2 orta boy kırmızı pancar
  • 2 tepeleme çorba kaşığı hazır yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • tuz

  • 2 büyük patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • tuz
  • 1 tepeleme çorba kaşığı hazır yoğurt
    Kırmızı pancarları tek tek folyoyla sarın, patlıcanları yıkayıp bıçakla bir kaç delik açın hepsini birlikte 200C'de ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Patlıcanlar fırından çıkar çıkmaz kullanıma hazırdır, pancarlar 15 dakika folyoda dinlenmeye bırakılmalıdır.
    Ön hazırlık tamamlandıysa havuçtan başlayalım (:
    Havuçları yıkayın, soyun, rendeleyin. Tavaya aldığınız havucun üzerine zeytinyağını ve bir çay kaşığı kadar da tuzu gezdirip orta ateşte havuçlar tamamen yumuşayana dek pişirin. Pişen havucu cam bir kaseye alın ve 10 dakika kadar ılımaya bırakın. Sarımsağı tuzla ezin. Yoğurdu ve sarımsağı havuca ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın.
    Patlıcandan devam edelim (:
    Fırından çıkardığınız patlıcanları soyup ince delikli bir süzgeçte suyunu tamamen süzün. Suyunu süzdüğünüz patlıcanları mutfak robotunda krema kıvamına getirip yeniden süzgece alıp yeniden süzün. Suyu tamamen süzülen patlıcan ezmesine yoğurdu ve tuzla ezdiğiniz sarımsağı ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın.
    Kırmızı pancarla noktalayalım (:
    Folyodan çıkardığınız pancarları soyun, köklerini kesip dörde bölüp mutfak robotuna alın. Tuzla ezdiğiniz sarımsağı da ekleyerek krema kıvamına gelene dek robottan geçirin. Yoğurdu ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.

AFİYET OLSUN (:  

FAJİTA


    Fajita bizim özel gün yemeğimizdir desem yeridir (: Lise yıllarımda İstanbul'da bir Meksika restoranında denediğim, damak tadımıza yakın bulduğum bi yemekti. Ancak Mersin'de bunu başarıyla yapan bir yer bulamadım, bulamıyorum. Gerekli malzemeler neredeyse her mahalle manavında satılıyorken mekanların inatla california biberi yerine dolmalık ve salçalık biber kullanması, ekşi krema yerine süzme yoğurdu sos niyetine sunması, avakado sosun esamasinin okunmaması gittiğim makanlarda çok canım istese de sipariş etmemi engeller. Çok zor bir yemek değildir ama teferruatlıdır. Sunumu şıktır, yemesi keyiflidir. Arttığı taktirde ertesi gün burrito yapımında değerlendirilebilir (: Hadi yapımına geçelim..

  • 1 kg. jülyen doğranmış dana antrikot
  • 1'er tane kırmızı, sarı ve yeşil california biberi
  • 2 büyük mor ya da beyaz kuru soğan
  • Avuç içi büyüklüğünde kökü çıkarılmış 8 mantar
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz/karabiber
  • isteğe bağlı acısos (knorr)
     Bütün malzemeleri pişirime başlamadan önce yıkayıp jülyen doğrayın.
    Derin bir wok tavada ya da tencerede sıvıyağı ısıtıp soğanları ekleyin. Soğanların karamelize olmasını kolaylaştırmak için tuz ve karabiber serpip pişirin. Etleri pişen soğana ekleyip tamamen pişene dek havalandırın (wok değil de tencere kullanıyorsanız havalandırmayı yapamazsınız, soğanları ezmeden karıştırın bu durumda). Et piştiğinde mantarları ve biberleri ekleyip bir miktar daha tuz serpin ve yüksek ateşte sularını çekene dek pişirin. Son aşamada acı sosunu ekleyip bir kez daha çevirip servis tabağına alın. İkinci fotoğrafta servis tabağında sunmuştum. İlk fotoğrafta kullandığım toprak güveçleri çok severim, fajita tabağını kolay bulamayabilirsiniz, siz de benim gibi toprak güveç kullanabilirsiniz. Eğer sunumunuzu bu kaplarda yapacaksanız fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve henüz malzemeleri hazırlama aşamasında güveçleri fırına verin. Yemeğinizi servis etmeden hemen önce fırından çıakrdığınız güveçlere yemeği servis edip cızırdarken masaya götürün (: 
  • 1 avakado
  • 1 çorba kaşığı ekşi krema (çiğ krema ve 1 tatlı kaşığı limon suyu da işinizi görür)
  • tuz/karabiber
    Avakadoyu ortadan ikiye ayırıp çekirdeğini çıkardıktan sonra kaşık yardımıyla meyvesini mutfak robotuna alın, üzerine diğer malzemeleri ekleyip katı bir krema kıvamına gelene dek çırpın. Bu fajitanın olmazsa olmaz sosudur (:
    Fajitanın yanında bir de salsa sos olur ama ben sevmiyorum, ekşimiş domatesle yapılmış gibi gelir bana, dolayısıyla size de tarifini vermicem bu durumda (: ben sevmiyosam siz de sevmeyin (((:
    Masanızda tortilla ve ekstra acı sos olsun, bir de güzel kırmızı şarap havalandırın (:
    Fotoğraflar da masanızı nasıl renklendirebileceğinize yönelik fikir oluştursun size (:

AFİYET OLSUN (:

17 Aralık 2013 Salı

LAHMACUN


    Bizim buralarda lahmacunun içi evde hazırlanır fırına gönderilir, fırında pişirilip eve gönderilir. Ama pişirimini de evde yapmak isterseniz herhangi bir ekmek fırınından alacağınız hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp açın ve içi hamura yayarak fırına verin (: Ben size sadece lahmacun içinin tarifini vereceğim.
  • 1/2 kg. dana kıyma
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 baş kuru sarımsak
  • 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı domates konservesi
  • 1/2 bağ maydanoz
  • 1 kırmızı (salçalık) biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2/3 çay bardağı zeytinyağı
    Soğanı, maydanozu ve kırmızı biberi ince doğrayın, sarımsağı tuzla dövün. Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun fırına yollayın (:

AFİYET OLSUN (:

16 Aralık 2013 Pazartesi

SARIMSAKLI MAKARNA SALATASI

Eklediğim her tarife "çok zor buuuu" diyen tembel arkadaşlarım var (((: Dolayısıyla bu da mı bloga tarif niyetine eklenirmiş demeyin

, bu da Elif'e ve Ceyda'ya gelsin (:

  • 1/2 paket herhangi bir küçük boy makarna
  • 1 kavanoz hazır garnitür
  • 6 çorba kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak
  • tuz
    Garnitürleri süzgece alın, makarnayı haşlayıp garnütürlerin üzerine dökün, birlikte süzülsünler. Makarnanın haşlama suyu garnitürlerin ılımasını sağlar. Garnitürlü makarnayı karıştırma kabına alıp üzerine mayonezi ve tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı katıp karıştırın. Mayonez miktarını damak tadınıza göre eksiltip artırabilirsiniz. Bu kadar basit (: Farklılığı yaratan tek şeyse o bir diş sarımsak (:





AFİYET OLSUN (:

YAŞ PASTA

    Bir miktar meşakkatli bir işe kalkışıyorsunuz bilginize (((: Pandispanyası ayrı, kreması ayrı (: Ama büyük çoğunluğu el yapımı olunca arasına serpiştirdiğiniz hazır malzemeler kimsenin dikkatini çekmiyor ;)

  • 5 yumurta
  • 2 fincan şeker
  • 5 fincan un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
    Yumurtalarla şekeri 10-12 dakika boyunca sabırla çırpın (: Krema kıvamına gelen karışıma unla kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Yağladığınız fırın kalıbına döktüğünüz hamuru önceden 180 C'de ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Ilımaya bırakın. Kek pişince kremayı pişirmeye başlayabilirsiniz.


 



  • 2 su bardağı süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 4 damla vanilya aroması
Yumurta sarılarıyla şekeri çırparak krema kıvamına getirin. 1,5 su bardağı sütü ekleyip karıştırın. Unu ve nişastayı eleyerek ekleyin, sosu süzgeçten geçirin; "her şef sosunu muhakkak süzer" ;) Süzdüğünüz sosu tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Pişen kremayı mikserle 5 dakika boyunca çırpın, yarım su bardağı sütü yavaş yavaş kremaya ekleyerek çırpmaya devam edin. Vanilya aromasını da ekledikten sonra 2 dakika daha çırpıp ikiye ayırdığınız pandispanyanın arasına sürün.




 

    Ben içine 30 gr. sütlü çikolata rendeledim, 30 gr. antep fıstığı ve 10 gr. da hindistan cevizi serptim. Pandispanyanın ikinci yarısına da ince bir tabaka kremşanti sürüp parçaları birleştirdim. İçini oluşturmak tamamen sizin damak tadınızla ilgili, pastayı kardeşime yapıyor olsaydım muzla, kendime yapıyor olsaydım bitter ganaj ve vişneyle doldururdum (: Kendi mutfağınızın şefi olun, temel tarifi aldıktan sonra hayal gücünüzü kullanın (:


    Üzeri için sütlü çikolatadan ganaj yapıp kapladım, aşırı şekeri dengelemek amaçlı üzerine tatsız toz kakao serpip köşeleri küçük kalp şekerlemelerle süsledim (: Ganaj kreması için 200 gr ısıtılmış krema içinde 200 gr sütlü çikolata eritip oda sıcaklığına geldiğinde kaplamasını yaptım.


KAR TOPU

  • 3 yumurta beyazı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 150gr pudra şekeri
  • 150gr hindistancevizi
  • 50gr çekilmiş fındık

    Yumurta beyazlarını tuzla traş köpüğü kıvamına gelene dek çırpın. Pudra şekerinin yarısını ekleyip eriyene dek çırpıp kalan yarısını da ekleyerek aynı işlemi gerçekleştirin. Oluşan mereng sert olmayacak, tam tersi sakız gibi sünen bir mereng elde etmiş olacaksınız. Hindistan ceviziyle çekilmiş fındığı karıştırıp yarısını merenge döküp spatula yardımıyla alttan üste katlayarak karıştırın, merengi söndürmemeye çalışın. Kuru malzemelerin kalan yarısını da ekleyip aynı işlemi yaptıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 2'şer santimlik aralıklar bırakarak birer top şeklinde sıralayın. 175C'de ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda tepsisinde soğumaya bırakın.
   
    AFİYET OLSUN (:  


AFTER EİGHT TRUFFLE



    Cumartesi masamdan Truffle tarifiyle başlayalım;
  • 200 ml çiğ krema
  • 300 gr sütlü çikolata
  • 4 damla doğal nane aroması
  • 300 gr bitter çikolata
  • yeşil şekerlemeler
    Çiğ kremayı sos tenceresinde orta ateşte ısıtın, sütlü çikolataları ince kıyıp cam bir kaseye alın. Isınan kremayı kıydığınız çikolatanın üzerine döküp iki dakika bekleyip karıştırarak ganaj oluşturun. Ganaj homojen bir yapıya ulaşınca nane aromasını damlatıp tamamen karıştırın ve oda sıcaklığına gelene dek bekleyin. Oda sıcaklığına gelen ganajın üzerini streçle örterek buzdolabına kaldırın, önceki tariflerden de hatırlayacağınız gibi truffle yapımına ertesi gün geçebilirsiniz (:
    Bir gece beklettiğiniz ganajınız sert bir hamur kıvamında olmalı, tatlı kaşığıyla eşit parçalarda aldığınız ganajları avuç içinizle hızlıca yuvarlayıp tepsiye dizin. Bütün ganajı yuvarladıktan sonra tepsiyi yeniden buzdolabına kaldırın ve 1 saat daha dinlendirin.
    Bitter çikolataları ince kıyıp benmari usulü eritin. Buzdolabında beklettiğiniz ganaj toplarını çıkarıp çatal ya da kürdan yardımıyla erimiş çikolataya batırıp yeniden tepsiye koyun. Kaplama donmadan yeşil şekerlemeleri üzerine serpip bütün ganaj toplarıyla aynı işlemi gerçekleştirin. Kaplama çok hızlı donacak, 10-15 dakika içinde servise hazırlayabilirsiniz (:
    Üzerindeki şekerlemeleri ve sunum yaptığım kağıtları truffle'ımın naneli olduğunu vurgulamak için yeşil seçtim (: Türk kahvesinin yanında da ikram edebileceğiniz bir çikolatadır, misafirleriniz paketten çıkmış çikolatalar yerine el yapımı truffle'ları gördüklerinde kendilerini çok özel hissedecekelrdir ;)
   
    AFİYET OLSUN (:


CUMARTESİ

    Cumartesi sevgili eşimin doğum günüydü
, ülke genelinde gerçekleştirilen elektrik kesintilerine rağmen bunlar çıktı mutfağımdan (:
    Bilen bilir Nestle'nin after eight diye meşhur bir çikolatası vardır. Özellikle ağır bir yemekten sonra bir parça yediğinizde ferah ve temiz bir his uyandırır ağızda. Kalite hissi veren bir çikolatadır. Uzun zamandır aklımda olan bir şeydi bu, after eight tadında bir şeyler yapmak. Truffle yapmayı severim, sütlü çikolata dolgulu truffle yaptım, dolgusuna bir kaç damla doğal nane aroması ekleyerek o ferahlığı yakaladım, dış kaplamasını da kaliteli bir bitterle yaparak tam istediğim etkiyi yarattım (:
    Daha önceki yazılarımda kar toplarımdan bahsetmiştim, kış gelince tezgahımda yerini alır bunlar (: coconut popslara benzer ama onların kurabiye yapısının aksine bunlar daha sakızımsı ve daha aromatiktir.
    Doğum günlerinin olmazsa olmazı nedir (: tabii ki yaş pasta, pandispanyasından kremasına her bir şeyi ellerimden çıktı (:
    Bu kadar tatlının arasında bir de doyurucu tuzlu bişeyler yapmak lazım (: İnanılmaz basit ama bir o kadar lezzetli bir makarna salatası yaptım, bu da arkadaşım Ceyda'nın hatırına tariflerime eklendi (: Tarifler yoldaaa... 
   
    AFİYET OLSUN (:

13 Aralık 2013 Cuma

TAZE BAHARATLI ZEYTİNYAĞ KÜPLERİ


   Bugün tembel günümdeyim, öyle uğraş verecek yemekler yapasım yok. Yazdan yaptığım sosların arasında varolan bu lezzetli sos sıradan bir dilim
bifteği bir anda görkemli bir lezzete dönüştürüyor (: Yapmanız gereken şey çok basit, eski buzdolabınızdan kalma buzlukların içini sevdiğiniz  taze baharatlarla dolduruyorsunuz, üzerlerini de tamamen sızma zeytinyapıyla doldurduktan sonra buzdolabına atıp donmasını bekliyorsunuz. Gerçek zeytinyağ buzdolabında hatta kış aylarında kiler dolabında dahi donar. Yağınız ne kadar katkısızsa donma o kadar çabuk meydana gelir. Benim baharat konusundaki tercihim frenk soğanı, biberiye, taze adaçayı, taze kekik, yabani orman kekiği, dereotu ve bütün bunların karışık hali oluyor. Buz dolabında donduktan sonra ters çevirip tezgaha vurduğunuzda yağ küpleriniz kolaylıkla çıkar, küpleri buzdolabı poşetiyle buzlukta saklayabilirsiniz. Bir dilim sıcak bifteğin üzerine koyduğunuzda harika bir yaz esintisi getiriyor masanıza (: ben yanına fesleğen soslu makarna yapıcam. Bu soğuklarda masamızda Akdeniz esintisi olacak, merak edenlere yanına baharat gövdeli bir kırmızı şarap enfes olur (:  
    Eklemeden geçmem haksızlık olur, bu tarif benim defterime bir internet sayfasından girdi, ancak sadece fotoğraf vardı tarif bana ait (:

    AFİYET OLSUN (:

12 Aralık 2013 Perşembe

Patlıcan Yatağında Soslu Tavuk


    Akşam yemeği için geç mi kaldım (: yok yok çok basit bir yemek bu bir saat içinde yapılıp servise hazır olur (:

  • kişi başı birer büyük patlıcan
  • kişi başı yarım tavuk göğsü
  • kişi başı bir sivri biber
  • kişi başı üç çorba kaşığı domates konservesi
  • kişi başı 1 çay kaşığı biber salçası
  • tuz
  • kara biebr
  • pul biebr
  • kekik
  • zeytinyağ
  • kişi başı bir tepeleme çorba kaşığı süzme yoğurt
  • kişi başı bir küçük diş sarımsak
    Patlıcanları yıkayıp bıçakla bir kaç yerinden delik açın ve 200C'de ısıtılmış fırının ızgarasına koyun. Siz Tavuğu pişirene kadar 40-60 dk. arası pişer. Patlıcanların piştiğini nasıl anlarsınız; parmağınızı patlıcana bastırdığınızda içi boşalmış gibi çökerse pişmiş demektir, yok sünger gibi sertse beklemeye devam (:
    Patlıcanlar fırında pişedursun biz tavuğa geçelim.
    Göğüsleri küp küp doğrayıp tavaya alın, üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ve kara biberle tatlandırın ve pişmeye bırakın. Tavuklar piştikten sonra sivri biberi ince doğrayıp ekleyin. Biberler tamamen yumuşayınca domates konservesini, salçayı, kekiği ve pul biberi ekleyerek 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.
    Gelelim yatağa; sarımsakları tuzla dövüp yoğurtla karıştırın, pişen patlıcanları ezip sarımsaklı yoğurda karıştırın.
    Yatağı tabağa alıp üzerine tavukları ekleyip servis yapın.

    AFİYET OLSUN (:

CupCake

Çikolatalı Sufle Tadında

Red Velvet CupCake

Bodrum mandalinalı Almond CupCake

Hindistan cevizli Tropical CupCake

Duble Chocolate Cheesecream CupCake


    Bunlar benim göz bebeklerim (: Mersin'de toplu sipariş aldığım ilk organizasyon. Mersin'in en eski ve en köklü kolejlerinden Toros Kolejinin Bahar Kermesi'nde görücüye çıktılar (: çok da beğenilmişler (:
    Keklerimi genellikle kime gidecek ve ne amaçla gidecek sorgulamasıyla yaparım, kardeşimin arkadaşına doğumgünü için yaptığımda 16 yaşındaki bir genç kız ne yemekten mutluluk duyar diye düşünerek yaparım. Bahar şenliğine gidiyorsa siparişlerim rengarenk olurlar. Yılbaşı yaklaşıyorken kar toplarım tezgahımda yerini alır. Hasta ziyaretine gidiyorlarsa daha hafif olan limonlu kekimi yapar ve ballı naneli kremasıyla süslerim (: Kısacası siz kime neden kek götürmek istediğinizi söyleyin ben size kek pişireyim (: Bana güvenin (:
  


11 Aralık 2013 Çarşamba

LİMONLU CHEESECAKE

    Havalar soğudu, dışarı da kar var demek isterdim ancak Mersin'de şehiriçinde kar bulmak pek mümkün değil (: ama tabii sizin şehirleriniz de var, dışarı çıkmak, dolaşmak, alışveriş yapmak, vb. yaz aylarındaki gibi keyif vermiyor insana. Hal bu iken mutfakta daha uzun vakit geçirebiliriz, zaman ve uğraşı isteyen tarifler deneyebiliriz. İşte sizin için tarif defterimden bu sızdı bugün (:


  • 1,5 paket Eti Burçak
  • 125 gr yumuşak tereyağ
  • 700 gr suyu süzülmüş labne
  • 200 ml çiğ krema
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yumurta
* Bütün malzemeler oda sıcaklığında
* Fırın 170C'de ısıtılmış
* Kelepçeli kek kalıbı kullanmanızı öneririm
* Kalıbın tabanı, dışından folyoyla kaplanacak; suyla pişeceği için kalıbın su almaması lazım


    Bisküviyle Yumuşak tereyağını rondodan geçirip hamur haline getirin. Kalıbın tabanına yayıp bardak arkasıyla düzleştirin. İç kremasını hazırlyana kadar tabanı buzdolabında dinlenmeye bırakın.


    Nişasta ve yumurta hariç bütün malzemeleri krema kıvamına gelene dek çırpın. Burada önemli olan el çabukluğu, bütün çırpma işlemlerini olabildiğince hızlı yapmanız gerekiyor. Ne kadar çok çırparsanız krema içine o kadar çok hava hapseder ve pişerken dışarı çıkmaya çalışan hava kremanın kek gibi çatlamasına sebep olur ki bu da cheesecake'te sevilen bir görüntü değildir.
    Nişastayı krema kıvamına gelmiş malzemelere ekleyip yedirin. Sıra geldi yumurtalara; yumurtaları tek tek eklemeniz gerekmekte. Yumurtalardan birini kremanın içine kırıp çırpıp ikincisine, üçüncüsüne ve dördüncüsüne de aynı işlemi gerçekleştirin.
    Kremayı buzdolabında bekleyen tabanın üzerine döküp içinde hapsolan havanın çıkması için tezgaha bir kaç kez vurun. Kalıbı derin bir fırın tepsisinin içine koyup tepsiyi kaynayan suyla doldurun. Cheesecake'i fırının orta rafına yerleştirdikten sonra 50 dakika pişirip fırını kapatın ama fırın kapağını kesinlikle açmayın. Cheesecake fırında 1 saat dinlenecek. Fırından çıkardıktan sonra ince ve keskin bir bıçakla kalıbın kenarına yapışan kısmını ayırın ki soğurken çatlamaya sebep olmasın. İnce çizgiler ya da kenar kabarma çatlağı canınızı sıkmasın (: Bir gece buzdolabında dinlendirmeden dilimlemeye çalışmayın dağılıverir (: Cheesecake sabır isteyen bir tatlıdır ve kıymetini buradan alır (:

 
    Dinlendirdiğiniz Cheesecake'inizi kalıbından çıkardınız sıra geldi servise (: ben üzerine pudra şekeri serpip bir dilim traş limonla servis yapıyorum, ama o an heyecandan fotoğraflamayı unutmuşum :/ 
   
    AFİYET OLSUN(: