5 Aralık 2013 Perşembe

Fıstıklı Makaron




   Madem bugün zor tariflerden başladık aynı şekilde devam edelim (: Dınınınımmm.... ((: Belki de bir mutfaktan çıkabilecek en zor tariftir makaron. İsterseniz onlarca kez yapmış olun en olması gereken zamanda problem çıkarabilir size; eteklenmez, üstü çatlar, üşür, bir türlü kabuklanmak bilmez, vb.
    Fıstıklısını, çileklisini ve vanilyalısını her seferinde tuttursam da mesela ben; kakaolularım kabuklanmak nedir bilmedi, yer fıstıklılarım acı badem kurabiyesi gibi çatladı. Kısacası tarifi gramajı gramajına yapsanız, her seferinde aynı marka malzemeleri kullansanız dahi problem yaşama ihtimaliniz her seferinde bakidir. Bilginize (:
   Gelelim tarifimize, bu tarifi bizim pastane'den aldım (saygılarımı iletirim). Fıstıklısı her seferinde tutmasına rağmen kakaolusu asla kabuklanmak bilmedi. Ben başarılı olduğumun tarifini ve inceliklerini vereyim geri kalanı size bağlı (: Ben kremasında değişiklik yaptım zira buradaki krema bana çok ağır geldi, tereyağı kokusu makarondan almanız gereken acıbadem kokusunu fazla bastırıyor.
   Elimde sadece bunun fotoğrafları olduğu için bunu ekliyorum ama talep edene çileklisinin ve vanilyalısının da tarifini verebilirim (:

 

- 224 gr pudra şekeri
- 113 gr iç antep fıstığı
- 86 gr yumurta akı (bir gece buzdolabında bekletilmiş)
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 56 gr toz şeker
*karıştırma kabı metal ya da cam olmalı
*bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı
*pudra şekerini özellikle nişastasız olmalı, bulamıyosanız içeriklerini okuyarak en az nişastaya sahip olanlarından alabilirsiniz. Ben pudra şekeri yerine nişastasız olması için toz şekeri robottan geçirerek pudra şekeri haline getiriyorum.
*bütün el aletleri tamamen kuru olmalı
krema için
- 80 gr beyaz çikolata (ince kırılmış)
- 50 gr toz antep fıstığı
- 1 çorba kaşığı çiğ krema

    Hadi başlayalım (:
Pudra şekeriyle fıstığı mutfak robotunda un haline gelene dek çekip kuru bir kaba eliyoruz.
Yumurta aklarını tuzla birlikte hep aynı yönde tamamen kabarıp mereng haline gelene dek çırpıyoruz.
Toz şekeri, merengi çırpmayı durdurmadan kaşık kaşık ekliyoruz (bir kaşık ekleyip merengin içinde tamamen eridiğini gördükten sonra ikinci kaşığı ekliyoruz ve bütün şeker bitene kadar aynı şekilde devam ediyoruz).
Toz şeker tamamen merenge karıştıktan sonra kuru malzemelerin yarısını merenge boşaltıp bir spatula yardımıyla alttan üste gelecek şekilde hızlıca yediriyoruz, kalan kuru malzemeleri de ekleyip aynı şekilde homojen ve akışkan bir sıvı hamur elde ediyoruz. Ucuna 0.5 cm'lik duy takılmış sıkma torbabıma sıvı hamurumuzu boşaltıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 2 cm çapında 2şer cm aralıklarla sıkıyoruz.
    Geldik en önemli püf noktasına; tepsiyi tezgaha sertçe 3-4 kez vurarak hamurların içinde kalan baloncukların çıkmasını sağlıyoruz.
    Şimdi sıra geldi makaronlarımızı uyutmaya, min 20dk max. 2 saat, parmağımızı hamurun üzerine değdirdiğimizde elimize hamur bulaşmayıncaya dek, makaronların odasını değiştirmeden kabuklanmasını sağlıyoruz. Bu kısmı neden önemli; hamurun içindeki mereng kurabiyemizin kabarmasını sağlayacak, kabardığında içindeki hava çıkacak bir yer arayacak, eğer hamurlarımızın üzeri kurumazsa hava onu çatlatır ve makaronun görüntü özelliği olan eteklerinin oluşmasını engeller. Bu tadını değiştirir mi, hayır elbette. Ancak biz gurmeler biliriz ki bir yemek sadece damağa hitap etmez (: önce estetik ;)
    Evet hamurlarımızı başarıyla kuruttuk sıra geldi pişirmeye, eğer fırınınız küçükse ve hamurlarınız tek tepsiye sığmadıysa sakın bütün tepsileri birlikte pişirme hatasına düşmeyin. Tepsileri tek tek ve kesinlikle orta rafta önceden 175C'de ısıtılmış fırında 11 dakika pişiriyoruz. 10 dakikadan az pişirirseniz kurabiyeler soğuduğunda kağıttan çıkarırken kabuğu elinizde kalır altı kağıtta yapışık kalır, 12 dakikadan fazla pişirirseniz ortasındaki yumuşak doku kaybolur kurabiyeniz bisküviye dönüşür, rengi değişir.
    Makaronlarımız tepsi tepsi pişti, soğudu, sıra geldi kremalamaya (:
    Makaronları uyuturken beyaz çikolatayı benmari usulü eritelim, eriyen çikolata ılıdıktan sonra içine çiğ kremayı ve toz fıstığı katarak katılaşana dek çırpalım. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuyan kurabiyelerimizin içine sıkıp sandöviçlerimizi hazırlayalım.
    Şimdi yiyebilir miyiz Ezgi? HAAAYIIIIIIR (((: bir gece buz dolabında kapalı bir kutuda beklemesi lazım üzgünüm (: Sizi baştan uyarmıştım, oldukça meşakkatli bir tarif, öyle olmasaydı bu kadar zor bulunur birşey olmazdı. Mesela benim yaşadığım şehirde satılmıyor, Mado kendi çapında bişeyler yapıyor ama ortaya çıkan tek şey boya ve aroma.. Ah zavallı Mersin bu güzel kurabiyeyi nasıl yiyor derseniz, e buyursunlar siparişlere kapım açık (:
    Evet kurabiyelerimizi buzdolabında bir gece dinlendirdik sırada ne var; AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder