18 Aralık 2013 Çarşamba

FAJİTA


    Fajita bizim özel gün yemeğimizdir desem yeridir (: Lise yıllarımda İstanbul'da bir Meksika restoranında denediğim, damak tadımıza yakın bulduğum bi yemekti. Ancak Mersin'de bunu başarıyla yapan bir yer bulamadım, bulamıyorum. Gerekli malzemeler neredeyse her mahalle manavında satılıyorken mekanların inatla california biberi yerine dolmalık ve salçalık biber kullanması, ekşi krema yerine süzme yoğurdu sos niyetine sunması, avakado sosun esamasinin okunmaması gittiğim makanlarda çok canım istese de sipariş etmemi engeller. Çok zor bir yemek değildir ama teferruatlıdır. Sunumu şıktır, yemesi keyiflidir. Arttığı taktirde ertesi gün burrito yapımında değerlendirilebilir (: Hadi yapımına geçelim..

  • 1 kg. jülyen doğranmış dana antrikot
  • 1'er tane kırmızı, sarı ve yeşil california biberi
  • 2 büyük mor ya da beyaz kuru soğan
  • Avuç içi büyüklüğünde kökü çıkarılmış 8 mantar
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz/karabiber
  • isteğe bağlı acısos (knorr)
     Bütün malzemeleri pişirime başlamadan önce yıkayıp jülyen doğrayın.
    Derin bir wok tavada ya da tencerede sıvıyağı ısıtıp soğanları ekleyin. Soğanların karamelize olmasını kolaylaştırmak için tuz ve karabiber serpip pişirin. Etleri pişen soğana ekleyip tamamen pişene dek havalandırın (wok değil de tencere kullanıyorsanız havalandırmayı yapamazsınız, soğanları ezmeden karıştırın bu durumda). Et piştiğinde mantarları ve biberleri ekleyip bir miktar daha tuz serpin ve yüksek ateşte sularını çekene dek pişirin. Son aşamada acı sosunu ekleyip bir kez daha çevirip servis tabağına alın. İkinci fotoğrafta servis tabağında sunmuştum. İlk fotoğrafta kullandığım toprak güveçleri çok severim, fajita tabağını kolay bulamayabilirsiniz, siz de benim gibi toprak güveç kullanabilirsiniz. Eğer sunumunuzu bu kaplarda yapacaksanız fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve henüz malzemeleri hazırlama aşamasında güveçleri fırına verin. Yemeğinizi servis etmeden hemen önce fırından çıakrdığınız güveçlere yemeği servis edip cızırdarken masaya götürün (: 
  • 1 avakado
  • 1 çorba kaşığı ekşi krema (çiğ krema ve 1 tatlı kaşığı limon suyu da işinizi görür)
  • tuz/karabiber
    Avakadoyu ortadan ikiye ayırıp çekirdeğini çıkardıktan sonra kaşık yardımıyla meyvesini mutfak robotuna alın, üzerine diğer malzemeleri ekleyip katı bir krema kıvamına gelene dek çırpın. Bu fajitanın olmazsa olmaz sosudur (:
    Fajitanın yanında bir de salsa sos olur ama ben sevmiyorum, ekşimiş domatesle yapılmış gibi gelir bana, dolayısıyla size de tarifini vermicem bu durumda (: ben sevmiyosam siz de sevmeyin (((:
    Masanızda tortilla ve ekstra acı sos olsun, bir de güzel kırmızı şarap havalandırın (:
    Fotoğraflar da masanızı nasıl renklendirebileceğinize yönelik fikir oluştursun size (:

AFİYET OLSUN (:

1 yorum: