5 Aralık 2013 Perşembe

DONUT




    Dün eve gittiğimde o kadar yorgunduk ki hiç birşey yapasım yoktu ama kardeşim arkadaşlarına söz vermiş donut yapacakmış. Ama bugüne oerformans ödevi varmış evde bir kaos duurmu söz konusuydu. Taaaamaaaaam ben yaparım! demek zorunda kaldım ve çok da kolay olmayan bir tarif çıkardım defterimden. Uzun zaman önce "bi ara yaparım" listesinden defterime giren ama düne kadar yapmayı yüreğimin kaldırmadığı bi tarif. Çok zor gibi görünmüyor ama hamurun kıvamını tutturmak ve kızartma işlemi oldukça zor. Bilginize.

- 2 çay bardağı süt
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 1 tepeleme çorba kaşığı toz maya
- 1 kahve fincanı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı taze rendelenmiş hint cevizi (muskat)
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 yumurta
- 4 su bardağı un
* hamuru açmak için un
* hamuru kızartmak için bol sıvıyağ








Toz şekeri sütle birlikte ocağın üstünde şeker tamamen eriyene dek ısıtılın ama kaynatmayın. Isınan süte toz mayayı katıp eriyene dek karıştırın.
Un, tuz, hint cevizi ve tarçını karıştırıp ortasına havuz açın. Yumurtaları, 1 kahve fincanı yağı ve mayalı sütü havuza ekleyip malzemeleri havuzun ortasından dışına doğru yavaş yavaş karıştırın. Yumuşak bir hamur elde ettiğinizde hamur kasenizin üzerini bir bezle kapatıp 30 dakika dinlenmeye alın.
30 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını göreceksiniz, bu noktada hamur bıraktığınız sertlikte olmaz; daha yumuşak ve daha yapışkan olur. Tezgahınızı unlayıp hamurdan açabileceğiniz parçalar kopararak 0,5 cm kalınlığında açıp su bardağı yardımıyla daireler elde edin. Hamur dairelerinin ortasını tahta bir kaşık yardımıyla İzmir lokması gibi delin ve dinlenmesi için kenara alın. Bütün hamura aynı işlemi yaptıktan sonra kızartma yağını ısıtıp ilk kestiğiniz hamur parçalarından başlamak kaydıyla kızartın. Hamuru yağa attığınız anda kabarmaya başladığını göreceksiniz, hamurun alt kısmı altın sarısı olduğunda çevirin ve diğer yüzünün de aynı renge gelmesini bekleyin. İki yüzü de kızaran çöreklerinizi peçete üzerine alarak yağını bırakmasını sağlayın.
Bütün çörekler kızardıktan sonra üzerlerini pudra şekeri, renkli glazür veya benmari usulü eritilmiş çikolatayla süsleyebilirsiniz.
*Daha küçük (çay bardağıyla) kestiğiniz hamurlar içleri hava dolacak şekilde kızarır. Bu şekilde yaptığınız çörekleri kenarından sıkma torbası yardımıyla ganaj ya da başka bir krema ile doldurabilirsiniz.

    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder