10 Aralık 2013 Salı

Kakaolu/Portakallı&Vanilyalı Kek


   Günaydın, sabah kahvaltı yapıldı mutfak toplandı şimdi güzel bir dilim kekle taze demlenmiş bergamotlu çay alıp TürkMax'ta HerşeyTadında izlenir (: aaaa evde kek yok, bakalım Ezgi'nin tarif defterinden bir kek tarifi sızmış mı (:



  • 2 büyük yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 2 kahve fincanı sıvıyağ
  • 2 kahve fincanı süt
  • 6 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tepeleme çorba kaşığı kakao
  • 1 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1/2 portakalın suyu



* Un, vanilya, kabartma tozu birlikte 2 kez elenecek
     * Bütün malzemeler oda sıcaklığında olacak
     * Yapıma başlamadan önce fırını 180C'ye ayarlayın

   Yumurtaları tuzla birlikte havalandırarak çırpın, şekeri ekleyerek krema kıvamına gelene dek sabırla (: çırpın. Sıvı malzemeleri ekleyerek şeker tamamen eriyip homojen bir sıvı elde edene dek çırpın. Elenmiş kuru malzemeleri yeniden eleyerek karışıma ekleyip oldukça yavaş karıştırın (unu sıvılara hızlı çırparak karıştırırsanız ya da un topakları tamamen kaybolduktan sonra çırpmaya devam ederseniz kekiniz olması gerektiği gibi kabarmaz, söner ve hamur olur, istediğimiz kek kıvamı hafif, kabarık, süngerimsi ve yumuşak). Karışımın yarısını yağladığınız kek kalıbına gezdirerek dökün, kek hamurunu kalıba tek taraftan dökerseniz pişerken eşit kabarmaz.
   Karıştırma kabında kalan hamura kakaoyu, portakal kabuğu rendesini ve portakal suyunu ekleyip yavaşça karıştırarak topaksız ve akışkan bir hamur elde edince kalıptaki beyaz hamurun üzerine gene gezdirerek dökün. Bir çöp şiş ya da bıçak yardımıyla hamurun renklerini biraz birbirine karıştırın.
   Kalıbı tezgahta yavaşça çevirin ya da tezgaha iki kez vurun ve fırına verin. 40 dk. fırını açmadan pişirin, fırını kapatında 30 sn. kadar kapağını açmayın, sonra çıkardığınız kek kalıbını 15 dakika dinlendirip keki ters çevirerek servis tabağına çıkarın.


   AFİYET OLSUN (:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder