30 Aralık 2013 Pazartesi

TARİFLERDE YUMURTA KULLANIMI

  Fark ettiyseniz yumurtaları genellikle tuzla çırparak başlıyorum tariflerime, toz şeker yumurtayı pişirir, yumurta kremalarda çiğ kullanılacağı zaman şekerle uzun süre çırpılır. Çiğ krema içinde kokuya sebep olmaz ancak kek yaparken yumurtayı direkt şekerle çırptığınızda, yumurta fırında ikinci kez pişer ve kekte yumurta kokusuna sebep olur.
    
    Mereng denen şey yumurta beyazının farklı şekillerde kar haline getirilmesidir. Sadece yumurta beyazını az miktarda tuzla çırparsanız kattığınız hamurun kabarmasını ve hafif kalmasını sağlarsınız. Kremaların içine kattığınızda köpüklü, kabarık ve havalı kremalar elde edersiniz. Yumurta beyazı çiğ tüketilebilecek bir malzemedir ve protein bakımından çok zengindir. 
    Yumurta beyazlarınızı direkt toz şekerle çırparak elde ettiğiniz merengle beze yapabilirsiniz.
   Sade mereng elde ettikten sonra toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek elde ettiğiniz mereng, şekerle yumurtanın birlikte çırpıldığı halden daha yumuşak bir yapıya sahip olur ve beze yapımında kullanılamaz ama makaron yapımında kullanmak için idealdir.
    Sade mereng elde ettikten sonra pudra şekeri ekleyerek çırptığınızda erimiş marshmallow kıvamında bir mereng elde edersiniz ve bunu kurabiye yapımında kullanırsanız ortası acı badem kurabiyesi gibi yapışkan ve yumuşak bir yapıda olur.

    Pişirdiğiniz hamur sünger gibi bol hava baloncuklu olsun istiyorsanız yumurtanızı uzun süre çırpmalısınız, tam tersi cheese cake gibi hava kabarcıksız ve çatlaksız/pürüzsüz pişirimler yapmaksa amacınız yumurtaları olabildiğince hızlı karıştırıp çok kısa sürede karışımınıza yedirmeye bakın. Çünkü yumurta çok fazla hava tutan bir malzemedir, içine aldığı hava sayesinde kabartma işlemini gerçekleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder