11 Aralık 2013 Çarşamba

LİMONLU CHEESECAKE

    Havalar soğudu, dışarı da kar var demek isterdim ancak Mersin'de şehiriçinde kar bulmak pek mümkün değil (: ama tabii sizin şehirleriniz de var, dışarı çıkmak, dolaşmak, alışveriş yapmak, vb. yaz aylarındaki gibi keyif vermiyor insana. Hal bu iken mutfakta daha uzun vakit geçirebiliriz, zaman ve uğraşı isteyen tarifler deneyebiliriz. İşte sizin için tarif defterimden bu sızdı bugün (:


  • 1,5 paket Eti Burçak
  • 125 gr yumuşak tereyağ
  • 700 gr suyu süzülmüş labne
  • 200 ml çiğ krema
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yumurta
* Bütün malzemeler oda sıcaklığında
* Fırın 170C'de ısıtılmış
* Kelepçeli kek kalıbı kullanmanızı öneririm
* Kalıbın tabanı, dışından folyoyla kaplanacak; suyla pişeceği için kalıbın su almaması lazım


    Bisküviyle Yumuşak tereyağını rondodan geçirip hamur haline getirin. Kalıbın tabanına yayıp bardak arkasıyla düzleştirin. İç kremasını hazırlyana kadar tabanı buzdolabında dinlenmeye bırakın.


    Nişasta ve yumurta hariç bütün malzemeleri krema kıvamına gelene dek çırpın. Burada önemli olan el çabukluğu, bütün çırpma işlemlerini olabildiğince hızlı yapmanız gerekiyor. Ne kadar çok çırparsanız krema içine o kadar çok hava hapseder ve pişerken dışarı çıkmaya çalışan hava kremanın kek gibi çatlamasına sebep olur ki bu da cheesecake'te sevilen bir görüntü değildir.
    Nişastayı krema kıvamına gelmiş malzemelere ekleyip yedirin. Sıra geldi yumurtalara; yumurtaları tek tek eklemeniz gerekmekte. Yumurtalardan birini kremanın içine kırıp çırpıp ikincisine, üçüncüsüne ve dördüncüsüne de aynı işlemi gerçekleştirin.
    Kremayı buzdolabında bekleyen tabanın üzerine döküp içinde hapsolan havanın çıkması için tezgaha bir kaç kez vurun. Kalıbı derin bir fırın tepsisinin içine koyup tepsiyi kaynayan suyla doldurun. Cheesecake'i fırının orta rafına yerleştirdikten sonra 50 dakika pişirip fırını kapatın ama fırın kapağını kesinlikle açmayın. Cheesecake fırında 1 saat dinlenecek. Fırından çıkardıktan sonra ince ve keskin bir bıçakla kalıbın kenarına yapışan kısmını ayırın ki soğurken çatlamaya sebep olmasın. İnce çizgiler ya da kenar kabarma çatlağı canınızı sıkmasın (: Bir gece buzdolabında dinlendirmeden dilimlemeye çalışmayın dağılıverir (: Cheesecake sabır isteyen bir tatlıdır ve kıymetini buradan alır (:

 
    Dinlendirdiğiniz Cheesecake'inizi kalıbından çıkardınız sıra geldi servise (: ben üzerine pudra şekeri serpip bir dilim traş limonla servis yapıyorum, ama o an heyecandan fotoğraflamayı unutmuşum :/ 
   
    AFİYET OLSUN(: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder