4 Aralık 2013 Çarşamba

Portolu Truffle



Bu kutuyu kuzenimin doğumgünü için hazırladığımı söylemiştim. Hindistancevizli topların ve kuruyemişli barların tarifinden sonra sıra geldi kutunun en hassas ve en özel tadına; Porto şarabıyla tatlandırılmış bitter truffle (: Alkol tüketmeyenler tariften sadece şarabı çıkararak aynı şekilde çok lezzetli truffle toplarına sahip olabilirler. Buradaki püf nokta ganaj kremamızı bir gece buzdolabında bekletmek, eğer benim gibi zamansız bir ikram hazırlamak durumunda kalırsanız lezzetinden birşey kaybetmezsiniz ancak şekilleri tam küre olmaz çünkü ganaj henüz donmamıştır. Benim paketim bu sabah yola çıktı ve dün geceyi buzdolabında geçirdi, dolayısıyla artık şekilleri sabit ((: 


 
- 250 gr damla çikolata
- 200 ml (1 paket) çiğ süt kreması
- 25 veya 50 ml porto şarabı (benim porto tercih etmem likör şarabı olması sebebiyle, sevdiğiniz herhangi bir meyve likörü hatta kahve likörü ya da viski de rahatlıkla kullanılabilir. Viski kullanmadaki püf nokta 2 çorba kaşığını geçmemesidir, zira fazlası truffle'ınızın sarhoşluk hissi vermesine sebep olur)
- Hindistan cevizi veya kaliteli toz kakao (kaplama için)











    Çiğ kremayı sos tenceresinde kısık/orta ateşte kaynatmadan ısıtıyoruz, bu kızmı önemli çünkü kaynatırsak çikolatanın üzerine döküldüğünde kakao yağının birden üzerine çıkmasına sebep olur ve bu ganajın kesilmesine sebep olur.
    Isınan kremayı, cam bir kaseye aldığımız çikolatanın üzerine boşaltıyoruz, 3 dakika dokunmadan bekliyoruz ve daha sonra sabırla karıştırmaya başlıyoruz. Ganaj fotoğraftaki gibi homojen göründüğünde içine eklemek istiyorsak seçtiğimiz alkolü ekleyip aynı görüntüyü elde edene dek karıştırıyoruz. Ganaj tamamen soğuduğunda üzerini streç filmle kaplayıp ertesi güne dek buzdolabında dinlendiriyoruz. Ganaj tamamen soğumadan, ılıkken üzerini kapatırsanız üzerinde oluşacak su damlacıkları içine damlar ve bu ganajınızın bozulmasına sebep olur.

    Dinlendirdiğiniz ganajdan tatlı kaşığıyla parçalar alıp elimizde yuvarlayıp kaplamak istediğiniz malzemenin içinde yuvarlıyoruz.



 

AFİYET OLSUN (:

1 yorum: