4 Aralık 2013 Çarşamba

Meksikalı Atıştırmalıklar




    Akşama güzel bir kırmızı et yemek istiyorsunuz, hangi hayvanı yemeli, hangi hayvanın neresi yenilmeli? Bahar aylarındaysak kuzu eti en yumuşak ve en lezzetli ettir, ancak kuzular biraz büyüyüp koyuna döndüğünde sizin de burnunuz beniki gibi hassassa kokudan yiyemezsiniz, o zaman ne yiyebiliriz; dananın en yumuşak yeri flaminyon etidir. Tabii ki en öncemlisi etin marinesi ve pişirme şeklidir. Etin en güzel marinesi bir gece önceden ya da vaktiniz varsa sabahtan eti süte yatırmaktır. Sütün asidik yapısı eti yumuşatırken doğada sadece sütte bulunan laktoz (süt şekeri) ete "süt danası" tadını verir (: evet eti bir gece önceden marineledik, orta ateşte sabırla pişirdik. Peki ama bu kadar özen gösterdiğimiz etin yanına garnitür olarak ne yapacağız. İsterseniz klasiklerden gidip patates püresi ya da haşlama sebze buketi yapabilirsiniz ama benim sizin için daha etkileyici bir tarifim var (: meksikalı atıştırmalıklar, yani onlara ben böyle diyorum (:

- 2 büyük ekşi yeşil elma
- 2 büyük patates
- Zeytinyağ
- tuz
- kara biber
----------------------------------------------------------
- küçük bir karnabahar
- 1 büyük havuç
- 50 gr. tereyağ
- 2 büyük diş sarımsak
- 1 limon (bulabilirseniz yeşil limon daha güzel olur)
- tuz
- kara biber

    Yeşil elmaları yıkayıp soymadan önce ikiye bölüp her bir yarıyı da üç eşit parçaya dilimliyoruz, patatesleri de elmalarla eşit boyda dilimleyip üzerine tuz kara biber ve zeytinyağ gezdirerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine gelişigüzel boşaltıyoruz. Önceden 200C'de ısıtılmış fırında 50 dk. pişiriyoruz. Elmaları servis tabağına tek tek ve dikkatli alın, sağlam göründüğüne bakmayın, o kahverengi kabuğunun altında bir püre yatıyor (: Bu elma püresi kırmızı ete inanılmaz yakışan bir sos oluveriyor tabakta. Servisi de dilim dilim olduğu için püre gibi nahoş bir görüntüye sahip değil ((: İtiraf edelim patates püresi her ne kadar lezzetli olsa da görüntü itibariyle misafir ağırlamayı pek tercih ettiğimiz bir garnitür değildir (: daha sonra size şık görünen patates püresi yapmayı da anlatacağım (of verecek ne çok tarif var) ((:




Sebzeleri fotoğraftaki gibi orta boy parçalara ayırıyoruz, kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz atıp sebzelerimizi sadece 2 dk. bu suda haşlıyoruz. Sebzeleri süzgece alıp tamamen suyundan kurtulması için bırakıyoruz. Sarımsakları tuzla ezip limonu üzerine sıkıyoruz. Limonun sıktığımız kabuklarını atmıyoruz. Wok tavaya tereyağını alıp hafif kahverengileşene dek eritiyoruz, limon posalarını içine atıp kokusunu yağa bıraksın diye şöyle bir çeviriyoruz. Suyu süzülen sebzelerimizi tavaya alıp tavayı havalandırarak sebzeleri zıplatarak karıştırıyoruz, kaşık kullanmamaya özen gösterin sebzeler zedelenir hoş bir görüntü oluşturmaz. Sebzeleri bir iki kez çevirdikten sonra sarımsaklı limon suyunu tuzunu ve kara biberini ekleyip bir kaç kez daha çevirip servis tabağına alıyoruz.

    Etinizin yanına yakışır garnitürlerle AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder