Tavada et pişirmek çok kolay değildir, hüsranla sonuçlanan her deneme ete suç atmakla sonuçlanır (: Oysa kötü et yoktur, yanlış pişirme metodu vardır. Kaliteli et; içinde ince beyaz yağ damarları bulunan ettir ancak her hayvanda sadece sırtın orta bölümünden çıkar; en hareketli hayvanın bile sırtının ortası kaslanamaz dolayısıyla diğer kısımlara göre daha yumuşak olur ancak doğru pişirilmediği taktirde suyunu ve dolayısıyla lezzetini kaybeder. Sırt eti haricindeki bütün etler nispeten daha serttir ve doğru pişirmezseniz çiğnenemeyecek kadar sertleşir.
Eti pişirmeden önce eti doğru almak en önemlisi; et pişirmek sabır işidir, sakin ve yavaş pişmesi gerekir, dolayısıyla kolay pişsin diye sakın etinizi dövdürmeyin; dövülerek inceltilen et bütün öz suyunu kaybeder ve o noktadan sonra o eti ne kadar marine ederseniz edin yumuşatamazsınız.
Gelelim doğru pişirim şekline. Eti çok sıcak tavaya koyup sırlarsanız etiniz birden bire sertleşir. Kısık ateşte üzerini kapatarak pişirirseniz kendi suyunda pişer ve yumuşak olur ancak tadı haşlama gibi olur. Peki eti en doğru pişirme yöntemi nedir; üzerini kapatmadan ilk bir dakika orta ateşte sonrasındaysa kısık ateşte pişirdiğiniz taktirde et suyunu dışarı vermez ve içten içe pişer. Eti tuzlamadan tavaya koyun üzerinden tuzlayın; et alttan pişerken tuz etin suyuyla içine işler. Eti pişirirken sadece bir kez çevirin, dolayısıyla ilk beş dakika (bir santim kalınlığında et için) eti çevirmeyin. Beş dakikadan sonra eti çevirin ve pişen yüzünü de tuzlayın, beş dakika da bu yüzünü pişirdikten sonra tabağa alın ve beş dakika dinlendirdikten sonra servis edin. Eğer çok pişmiş seviyorsanız (ki önermem) her yüzünü beşer değil altışar dakika pişirin. Etin en iyi tüketme şekli orta-iyi pişmiştir, bunun için de 1,5 santim kalınlıkta bir biftek için her iki yüzü de yedişer dakika pişirmek yeterlidir. İki santimlik kalın bir biftek pişiriyorsanız her iki yüzü onar dakika pişirmeniz gerekir.
AFİYET OLSUN (:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder