24 Ocak 2014 Cuma

KOLAY ŞEKERPARE

       Şekerpare en sevdiğim tatlılardandır. Üniversitedeyken eve geleceğim zaman annem sorardı "ne yapayım kızım, ne özledin" hep aynı cevabı alırdı; yoğurtlu ıspanak ve şekerpare. Zahmetli bir insan olmadım hiç bir zaman, (eklemeden geçemeyeceğin) etrafım için ((: pişiren bensem hep en zahmetlileri seçerim (((: Neyse gel zaman git zaman okul bitti iş bulundu; İstanbul'da.. Bir bayram, kayınvalidelere bayramlaşmaya gidilecek, "istediğin bi tatlı var mı kızım" dedi, cevap aynı; şekerpare (: Bayram sabahı adetler yerini buldu, cebren ve hile ile kayınpederden bayram harçlığı da alındı sıra geldi tatlıya nam nam (: ama şekerpare benim için hayal kırıklığı; İÇİNDE İRMİK VAR!!!! yoooooo...... Asla pastane şekerparesi yemem, şekerpare dediğin ipek gibi pürüzsüz olur, insanın ağzında erir, içinde diline takılan irmik olmaz, bana kalırsa fındık bile olmaz ((: Meğer olurmuş. Orijinal şekerparede irmik olurmuş, gel gör ben nefret ederim, ağzıma sürmem. Bayram bitti kendi evime döndüm, ilk işim annemin tarifiyle kolay ve ipeksi şekerparemden yapmak oldu (:
  • 1 paket sade kek un
  • 250 gr. tereyağ ya da hamurişi margarin
  • 3 yumurta
  • 1 paket vanilin
  • fındık
  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
        Kek unu derin bir yoğurma kabına alın, üzerine margarini ve yumurtaları ekleyip ele yapışmayacak bir hamur elde edene dek yoğurun. İki fırın tepsisi alın ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayıp tepsiye dizin, adettendir üzerine birer de fındık yerleştirin (ben nasılsa ayıklarım onları) ((((: 170 'C de ısıtılmış fırında üzerleri çatlayıp pembeleşene kadar pişirin (35-40 dakika). Fırından çıkardığınızda sıcakken, ılık şerbeti dökeceksiniz bunun için tepsileri fırına verir vermez şerbeti yapmaya başlayın.



        Su ve şekeri tencerede kaynatın, şerbet kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin, 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp vanilini serpin. Tencereyi tezgah üzerinde ılımaya bırakın.
       Şerbetini verdiğiniz tatlıyı arada kontrol edin, tepside biriken şerbetten kaşık kaşık tatlıların üzerine dökün. Bir saat içinde tatlı bütün şerbeti çekmiş olacak. Oda sıcaklığına geldiğinde servis yapın.




        AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder