20 Ocak 2014 Pazartesi

ŞEKER HAMURU KAPLI DOĞUM GÜNÜ PASTASI

      Bu haftasonunun en zor işiydi bu! Çok pasta yaptım ama ilk kez basketbol topu şeklinde bir doğum günü pastası siparişi aldım. Bir çok aşaması var, ama memnuniyet mesajları bütün yorgunluğunuza değecektir, hadi bir cesaret (:

bir pandispanya için (iki pandispanya yapmanız gerekecek, malzemeleri iki katına çıkarıp tek seferde yapmaya kalkışmayın, iki seferde hazırlayıp pişirin):
  • 6 yumurta
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 8 çorba kaşığı un
  • 1/2 paket vanilin
krema için:
  • 1 litre süt
  • 2 yumurta
  • 15 çorba kaşığı toz şeker
  • 6 çorba kaşığı un
  • 100 gr tereyağ
  • 200 ml çiğ krema
iç dolgusu için:
  • 200 ml çiğ krema
  • 250 gr damla çikolata
  • 500 gr vişne (fresh de olur)
kaplama için: 250 gr turuncu şeker hamuru ve gıda kalemi

       Malzeme listesi gözünü korkutup vaz geçirmediyse pandispanya yapımıyla başlayalım (: Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın, sarıların üzerine toz şekeri ekleyip mutfak yardımcısına verin çırpsın (: (üzgünüm bir yardımcıya ihtiyacınız olacak çünkü bir yandan da mereng hazırlamanız gerekmekte, eğer elektrikli bir yardımcınız yoksa arkadaşınızdan yardım alın, hem daha eğlenceli olur). Yumurta sarıları şekerle çırpılırken beyazlarını bir tutam tuzla köpürüp mereng haline gelene dek çırpın. Merengi, krema kıvamına gelmiş yumurta sarılarına iki seferde ekleyip söndürmeden karıştırın. Kuru malzemeleri eleyerek ekleyip spatula yardımıyla hamuru söndürmeden olabildiğince seri fakat yumuşak hareketlerle karıştırın (küfretmeyin kolay olmadığını söylemiştim) (((((: Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine olabildiğince ince ve eşit bir tabaka halinde yayıp önceden 160 'C de ısıtılmış fırının ortanın bir üst rafında 22 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız birinci pandispanyanın üzerine nemli bir bez serip rulo pasta yapacakmış gibi kısa kenarından nemli bez içinde, yağlı kağıt dışında kalacak şekilde rulo yapıp soğuması için kenara alın ve ikinci pandispanyayı da hazırlayıp fırına verin, pandispanya fırından çıkınca üzerine nemli bir bez serin ancak bu kez tepside soğumaya bırakın.
       İkinci pandispanyayı da fırına verince krema yapımına geçebilirsiniz. 1 litre sütten iki çay bardağı kadarını bir cezveye alıp ocağa ısınması için koyun. Kalan sütü bir tencereye alın, şekeri, yumurtayı ve unu ekleyip un topakları kaybolana dek çırpın. Isınan sütü de yavaş yavaş ekleyerek ocağın üzerine alın, yoğunlaşıp çiğ un kokusu kaybolana dek karıştırarak pişirin. Krema piştikten sonra çelik ya da cam bir kabın içine tereyağını koyun, kabın üzerine sos süzgecini yerleştirip kremanızı süzgeçten geçirerek tereyağının üzerine boşaltın (ben hep ne diyorum, her şef sosunu muhakkak süzer). Verin mutfak yardımcınıza soğuyana dek çırpsın bunu (yaklaşık 5 dakika). Çiğ kremayı başka bir kapta sabırla çırpın, önceki tarfilerimden de hatırlayacağınız gibi ilk bir kaç dakika çorba çırpar gibi hissedebilirsiniz, 4. dakikadan sonra katılaşmaya başlayacaktır, sabırrrrrrrrrrr ((((((((: Mutfak yardımcısı tereyağı ve kremayı soğuttu, siz de çiğ kremayı şanti kıvamına getirdiniz. Sıra geldi ikisini birleştirmeye. Çiğ kremayı soğuyan kremaya ekleyin ve el çırpıcısıyla homojen bir krema elde edene dek karıştırın. Hazırladığınız kremanın üzerini kabuklanmaması için streç filmle kaplayıp buzdolabında dinlenmeye bırakın.
        İç dolgusu için ganajınızı hazırlayın; kremayı kaynama noktasına gelene dek ısıtıp cam bir kaseye boşalttığınız damla çikolataların üzerine dökün, bir iki dakika bekleyin ve daha sonra çikolatalar tamamen eriyene dek karıştırın. Homojen bir karışım elde ettiğinizde oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
        Rulo yaptığınız pandispanyayı yavaşça açın, dikdörtgeni ortasından ikiye keserek iki eşit dikdörtgen elde edin. Bu iki küçük dikdörtgenin uzun kenarının köşesinden alt kenara bir / işareti şeklinde kesik inerek yarım üçgen elde edin, daha sonra aynı şekilde kesiklerle üçgenler elde edin. Toplamda 6 üçgeniniz 4 de yarım üçgeniniz oluşacak. Şimdi sıra geldi top şeklini elde etmeye; bu aşamada ben İkea'nın çelik kasesini kullandım ama herhangi bir yarım küre şeklindeki panç kasesi de iş görür. Kasenizin içini dışarı sarkacak şekilde streç filmle kaplayın (yoksa pandispanya kaseye yapışır ve pastanızı çıkaramazsınız). Bu kıvrılan üçgenlerle panç kasesini bezeyin.

       Pandispanya üçgenleriyle bezediğiniz kalıbın tabanına buzdolabında beklettiğiniz kremadan iki büyük kepçe koyun. Vişnelerin 200 gr'ını kremanın üzerine sıralayıp üzerlerini tamamen kaplayacak şekilde ganaj gezdirin. Soğuyan ikinci pandispanyanızdan sosun üzerini kapatacak boyutta bir daire kesip yerleştirin. Kalan kremayı pandispanyanın üzerine dökün, kalan vişneyi kremanın üzerine sıralayın, kalan ganajı vişnelerin üzerine gezdirin ve son pandispanya parçasını da şu anki en üst, pastanın servis aşamasında en alt tabakası olacak şekilde yerleştirin. Kasenizin üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kaplayıp bir gece buz dolabında dinlendirin.
       Pastayı dinlendirdik sıra geldi kaplamaya. Pastanın üzerindeki streç filmi kaldırın, taban çapında kestiğiniz yağlı kağıdı üzerine örtüp ters çevirerek pasta standınıza alın, kaseyi üzerinden alıp streç filmi pastadan çıkartın. Şeker hamurunu pastaya yapıştırabilmek için su ve kremşantiyle hafif bir krema elde edin (pastadaki tek hazır gıdaya geldik). Krem şantiyi çok ama çok ince bir tabaka halinde pastanın her tarafına sürün. Şeker hamurunuzu 3 mm kalınlığında ve kasenizin çapında açın (şeker hamuruyla çalışırken açtığınız yere yapışmaması için nişasta kullanın). Açtığınız şeker hamurunu oklavaya sararak alın ve pastanın üzerinde açarak kaplamayı yapın, bu aşamada dikkatli ve sabırlı olmanız lazım zira ikinci bir şansınız yok!
      Kaplamayı da bitirdikten sonra bir çay kaşığının sırtıyla basketbol topu çizgilerini belirleyip içini gıda kalemiyle boyayın.




       Topun üzerindeki amblem; doğumgünü sahibinin çalıştığı fabrikanın amblemi, siz pastayı kimin için yapıyorsanız onun tuttuğu basketbol takımının amblemini şeker hamurundan kesebilirsiniz. Pastayı servis etmeden önce bir gece buzdolabında dinlendirmeniz gerekmekte.

        Buraya kadar sabrettiyseniz; AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder