13 Ocak 2014 Pazartesi

FIRIN BÖREĞİ

      Bu haftasonu pişirdiğim lezzetlerden biri de kolay fırın böreği, ama aceleden fotoğraflamayı unuttum :(
  • 4 yaprak yufka
  • 500 gr beyaz peynir
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 demet dere otu
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
      Fırın tepsisinin tabanını yağlayın, derin bir kaseye yumurtalardan birini kırın, üzerine sütün tamamını ekleyin, yağdan iki çorba kaşığı ayırıp kalan yağı da kaseye ekleyerek çırpın.
      Yufkalardan birini tepsiye ortalı olarak serin; yufkanın fazlası kenarlardan sarksın o kısımları son aşamada kullanacağız. Yufkanın üzerine sıvı harçtan 3-4 çorba kaşığı döküp fırçayla her yere yayın, diğer bir yufkadan parçalar kopararak sıvı harcın üzerini tamamen kapatın. Yeniden aynı miktarda sıvı dökün ve yeniden yufka parçalarıyla kaplayın. Dördüncü kat yufkayı serdiğinizde sıvı harçtan dökmeyin; peyniri elinizle yufkanın üzerine ufalayın, yeşillikleri de ayıklayıp yıkadıktan sonra peynirin üzerine gelişigüzel makasla keserek serpin ve üzerini yeniden yufka parçalarıyla tamamen örtün. Yufkanın üzerine sıvı harçtan alt katmanlarda yaptığınız gibi sürün ve yufka bitene dek (3-4 kat) aynı işlemi yapın. Yufka bittikten sonra en alt kattan kenarlara taşan yufkaları kutu kapağı kapatır gibi kapatın. Sıvı harcınızın bitmiş olması lazım :) kasenize diğer yumurtayı kırın ve ayırdığınız iki çorba kaşığı yağı ekleyerek çırpın, tamamını böreğin üzerine döküp elinizle iyice yayın, keskin bir bıçakla eşit karelere böldüğünüz böreği 180 'C de ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin. Böreği fırından çıkardığınızda üzeri nar gibi kızarmış olacak, üzerinin kurumaması için temiz bir bezle kapatıp 15 dakika dinlendirin ve daha sonra sıcak servis yapın.


*
*fotoğraf benim böreğime ait değil, başta da belirttiğim gibi aceleden fotoğraflamayı unuttum, ama fırından çıktığında bu şekilde görünmesi gerekmekte, fikir olsun diye ekledim. Ben çörek otundan hiç hoşlanmam dolayısıyla serpmem, orası sizin damak tadınıza kalmış :)

      AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder