19 Haziran 2014 Perşembe

TAZE AHUDUDULU KAKAOLU KEK

        Takipçilerim olarak artık biliyorsunuz, en sevdiğim pasta vişneli çikolatalı. Annem bu senenin ilk ahududularını topladığında evdekilere yedirmedim (((: Üç gün buzdolabında bekletip suyunu biraz çekmesini bekledim. Bu akşam o ahududulardan enfes bir kek yaptım (: Eğer keki sadece ev ahalisi için yapıyorsam ölçülerimi küçük tutup iki gün içinde bitmesini amaçlarım, hem bıktırmasın hem de bayatlamadan bitsin isterim. Keki baton kalıpta pişirdim. Ortalama 10 dilim çıkıyor. Eğer klasik delikli kalıpta pişirecekseniz ölçüleri iki katı kullanın, sadece kabartma tozunun miktarını değiştirmenize gerek yok. Ölçü kabı olarak klasik Türk kahvesi fincanı kullandım. Genelde şekerli vanilin kullanmam ama taze ve ekşi meyve kullanıyorsam şeker oranını artırıp sentetik aroma olarak da paket vanilya tozu kullanırım (klasik vanilya diyebilirim ama değil işte tamamen sentetik bi malzeme, siz de keklerinizde olabildiğince kullanmayın). 
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1,5 kap toz şeker
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1,5 kap süt
  • 1 kap fındık yağı
  • 1 kap gurme kakao
  • 3 kap un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 25 büyük boy taze ahududu 
  • 1 paket süsleme şekeri (dr oetker'e ait, vanilya aromalı pudra şekeri)
             Ahududuları yıkayıp bi tepsiye alın, üzerine un serpip beklemeye bırakın. Kek kalıbını yağlayıp un serpin. Fırını 180 'C ye ayarlayın. Yumurta ve şekeri karıştırma kabında çırpın, toz vanilini ekleyin. Sütü ve yağı ekleyip karıştırın. Kakaoyu ekleyip sıvılara yedirin. Un ve kabartma tozunu karıştırma kabına eleyerek ekleyin, topaksız bi karışım elde edin. Kek kalıbının tabanına kek hamurunun yarısını boşaltıp ahududuların yarısını sıralayın. Kek hamurunun diğer yarısını da kalıba döküp ahududuların kalanlarını üzerine sıralayın. Kek hamurunuzun çok sıvı olmaması gerekiyor. Eğer hamur çok sıvı olursa taze meyve tabana iner, sulanır ve çevresindeki kekin hamur kalmasına sebep olur. Bu şekilde hazırladığınız kek hamuru pişerken üzerindeki meyveyi tamamen içine almaz, kabararak üzerine çıkarır. Bu şekilde keki kalıptan çıkardıktan sonra düz haliyle servis edebilirsiniz. Üzerine serpilen süsleme şekeri ya da normal pudra şekeriyle çok şık durduğunu fark edeceksiniz. Klasik kek tariflerinden daha zor bi tarif verdiğimin farkındayım ama uzun zamandır bir çok keke tarifi yayınladım, işin inceliklerini artık öğrendiğinizi düşünerek daha incelik isteyen tarifler paylaşmakta sakınca görmüyorum :))) Nerde kalmıştık, kalan ahududuları kek hamurunun üzerine sıraladık, artık fırına verebilirsiniz. Keki fırına yerleştirdikten sonra dereceyi 170 'C ye düşürün ve 40 dakika pişirin. Normal kek malzemesinin neredeyse 1/3'ü kadar hamurun daha kısa zamanda pişeceği yanılgısına düşmeyin, kabarıp üzeri çatlayan kek sizi yanıltmasın. İçinde taze meyve olan kekler diğerlerine oranla daha geç pişer, aklınızda bulunsun.


               Keki fırından çıkardıktan sonra 20 dakika dinlendirin. Kalıbın kenarlarından bi bıçak ya da spatula yardımıyla geçip ters çevirerek çıkarın. Keki servis tabağının üzerine yeniden düz çevirip pudra şekerini ya da süsleme şekerini serperek servis yapın.


              Keki dilimlediğinizde ahududuların çevresinde yapışkan ve pişmemiş gibi görünen bi hamur tabakası görmemeniz gerekiyor. Eğer varsa tarife tam uymadınız demektir (((: Püf noktaları yeniden sıralayayım:
  1. Taze meyveleri üzeri açık şekilde buzdolabında 3 gün bekletin, dış yüzey suyunu kaybetmezse kekinizi hamurlaştırır
  2. kek kalıbınızı muhakkak yağ ve unla sırlayın, yapışmaz kalıptan dahi çıkaramama ihtimaliniz her zaman var unutmayın
  3. Hamurunuzun çok sıvı olmaması lazım, hamur sıvı olursa meyvelerin tamamı tabana çöker
  4. Kek ılımadan kalıptan çıkarmayın, tabanı kalıba yapışır
  5. Kek soğumadan üzerini süslemeyin, süsleme malzemelerinizi içine çeker ya da rengini dağıtır
  6. Sütle tüketin, şefin tavsiyesi :D
              AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder