Takipçilerim olarak artık biliyorsunuz, en sevdiğim pasta vişneli çikolatalı. Annem bu senenin ilk ahududularını topladığında evdekilere yedirmedim (((: Üç gün buzdolabında bekletip suyunu biraz çekmesini bekledim. Bu akşam o ahududulardan enfes bir kek yaptım (: Eğer keki sadece ev ahalisi için yapıyorsam ölçülerimi küçük tutup iki gün içinde bitmesini amaçlarım, hem bıktırmasın hem de bayatlamadan bitsin isterim. Keki baton kalıpta pişirdim. Ortalama 10 dilim çıkıyor. Eğer klasik delikli kalıpta pişirecekseniz ölçüleri iki katı kullanın, sadece kabartma tozunun miktarını değiştirmenize gerek yok. Ölçü kabı olarak klasik Türk kahvesi fincanı kullandım. Genelde şekerli vanilin kullanmam ama taze ve ekşi meyve kullanıyorsam şeker oranını artırıp sentetik aroma olarak da paket vanilya tozu kullanırım (klasik vanilya diyebilirim ama değil işte tamamen sentetik bi malzeme, siz de keklerinizde olabildiğince kullanmayın).
- 1 büyük boy yumurta
- 1,5 kap toz şeker
- 1 paket şekerli vanilin
- 1,5 kap süt
- 1 kap fındık yağı
- 1 kap gurme kakao
- 3 kap un
- 1 paket kabartma tozu
- 25 büyük boy taze ahududu
- 1 paket süsleme şekeri (dr oetker'e ait, vanilya aromalı pudra şekeri)
Keki fırından çıkardıktan sonra 20 dakika dinlendirin. Kalıbın kenarlarından bi bıçak ya da spatula yardımıyla geçip ters çevirerek çıkarın. Keki servis tabağının üzerine yeniden düz çevirip pudra şekerini ya da süsleme şekerini serperek servis yapın.
Keki dilimlediğinizde ahududuların çevresinde yapışkan ve pişmemiş gibi görünen bi hamur tabakası görmemeniz gerekiyor. Eğer varsa tarife tam uymadınız demektir (((: Püf noktaları yeniden sıralayayım:
- Taze meyveleri üzeri açık şekilde buzdolabında 3 gün bekletin, dış yüzey suyunu kaybetmezse kekinizi hamurlaştırır
- kek kalıbınızı muhakkak yağ ve unla sırlayın, yapışmaz kalıptan dahi çıkaramama ihtimaliniz her zaman var unutmayın
- Hamurunuzun çok sıvı olmaması lazım, hamur sıvı olursa meyvelerin tamamı tabana çöker
- Kek ılımadan kalıptan çıkarmayın, tabanı kalıba yapışır
- Kek soğumadan üzerini süslemeyin, süsleme malzemelerinizi içine çeker ya da rengini dağıtır
- Sütle tüketin, şefin tavsiyesi :D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder