6 Haziran 2014 Cuma

HAŞHAŞLI TATLI

        Bu tatlı sevgili eşimin çok sevdiği ve oldukça basit bir tatlıdır. Yağsız pişer, hafiftir. Bir çok şeyle renklendirilebilir. Benim pek aram yoktur haşhaşla, sadece Afyon'un tahinle birlikte yapılan haşhaşlı çöreğine hayır diyemem. o da neyseki her yerde satılmıyo, yoksa 90 kiloya koşardım :))

  • 2 büyük boy yumurta
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi ya da 2 paket vanilin
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilin
        Şerbeti yaparap işe başlayın. 2 su bardağı şekerle 2 su bardağı suyu ocağa alıp kaynatın, kaynamaya başlayan şerbete limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Şerbete 1 paket vanilin ekleyip karıştırın. Şerbet soğurken hamur yapımına başlayın. Yumurtalarla yarım çay bardağı şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın, yoğurdu karıştırıp homojen bi yapı elde edince unu, irmiği, hindistan cevizini haşhaşı ve vanilyayı ekleyin. Hamuru tamamen karıştırdıktan sonra kabartma tozunu da serpip karıştırın ve derin bi fırın kabına boşaltın. 180 'C de ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin. Keki fırından çıkarır çıkarmaz ılıyan şerbeti üzerine boşaltın. Normalde süslemeyi tercih ederim ama bu kez annemin misafirleri için pişirdiğimden sade bıraktım, çünkü bayanlar herşeyi yeseler de krema yemiyolar!!! yağ, un, şeker sıkıntı çıkarmıyo ama krema mı ıyyyyyyyyyyy kalori bombası, sırf yağğğğğğğğ...... (!!!!!!!!!) Peki nasıl süsleyebilirsiniz; tatlı şerbetli olduğundan kremşanti yerine çiğ kremayı tercih edin kaplaması için. Çiğ kremayı çırparak şanti haline getirin, tatlının üzerine ince bi hat halinde sürün ya da krema torbasıyla şekiller vererek sıkın. Düz sürdüyseniz bir sıra muz bir sıra çilekle süsleyin, şekilli sıktıysanız kremayı, öbeklerin üzerine birer minik çilek kondurarak süsleyin.



        AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder