30 Haziran 2014 Pazartesi

SOSİSLİ

        Günaydııııın :) Yeni bir hafta ve yeni sıcaklar :) Artık biliyosunuz bizim evde haftasonları ızgara/mangal günüdür. Ama haziranın sonralarına geldik ve Mersin'de cehennem sıcakları başladı. Değil mangal yakmak kibrit alevine tahammülümüz kalmadı. Klimasız uyunmuyo bile. Biz de haftasonunu fastfood günü olarak değerlendirelim dedik. Malum Dünya Kupası da devam ediyor, sosisliler biralar ekranlarda uçuşurken evdekiler gözümün içine kedi yavrusu gibi bakınca dayanamadım :))))) Hızlı ve doyurucu bi tarif. İşe patatesleri fırınlayarak başlayın, diğer malzemeleri hazırlarken onlar fırında kızaradursun. 8-10 patatesi soyup ince dilimleyin, tuz karabiber ve zeytinyağ gezdirip 250 'C de ısıttığınız fırının en üst rafında ızgara modunda 30 dakika pişirin. Sosislileri hazırlayıp masaya getirene kadar fırında tutun. Ben sosislileri ikişer tane yaptım, malzeme listesini ona göre ayarlayabilirsiniz.
  • 8 dana sosis
  • 8 sandiviç ekmeği
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 300 ml kaynamış su
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • kornişon turşusu
  • ketçap, mayonez, hardal, acı sos, vb.
      Derin ve geniş bi tencerede sıvıyağı ısıtıp domates salçasını ekleyin. Salçayı 1-2 dakika kavurup kaynayan suyu yavaş yavaş ekleyin. 1 çay kaşığı tuz ekleyip salçalı su kaynamaya başladığında sosisleri içine yerleştirip tencereyi ocağın en küçük gözüne alıp altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın. Sandiviç ekmeklerini tost makinasında ısıtın. Kornişon turşularını ince dilimleyin. Sosisler hazır olduğunda sandiviç ekmeklerinin içine 2 çorba kaşığı sos gezdirip birer sosis yerleştirin. Bütün sosislileri, kornişon tabağını ve sosları bi tepsiye hazırlayıp masaya getirin. Tencerede kalan sosu da sosluğa boşaltıp diğer soslarla birlikte sofraya yerleştirin. Herkes kendi sosislisini damak tadına göre hazırlayıp tüketsin. Şefin tavsiyesi hardalsız yemeyin :)


          Patateslerle birlikte maç mönümüz hazır :) AFİYET OLSUN :)

28 Haziran 2014 Cumartesi

RAMAZAN POĞAÇASI

        Bu bake tarifine "ramazan poğaçası" dememin sebebi uzun süre tok tutması. İçindeki malzemeler sizi hızlı acıktırmayacak türden. İçinde rafine şeker yok, tam buğday unu ve peynir var. Tam buğday unu midede şişmeye devam edecek ve sizi uzun süre tok tutacak. Süt ve peynir tok kalmanıza yardımcı olurken dere otu gün boyu taze bir nefese sahip olmanıza yardımcı olacak. İftarda pide ya da ekmek yerine tüketirseniz çok hızlı yemenizi engelleyecek tok bir yapıya sahip olduğundan midenizin uzun süren açlıktan sonra ağrımasını engelleyecek. Yani bu minicik tarif sizi gerçekten hem tadıyla hem yapısıyla mutlu kılacak :) İçine ekleyeceğiniz lor pişerken eriyeceği için içinde peynir olduğu anlaşılmayacak ;) Tariften 24 tane ceviz büyüklüğünde poğaça çıkıyor.
  • 200 ml ılık süt
  • 200 ml zeytinyağ
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 600 gr tam buğday unu
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 demet dereotu
         Ilık süt, zeytinyağ, tuz, bal ve lor peynirini karıştırın. Dereotunu ince doğrayıp karışıma ekledikten sonra unu ve kabartma tozunu da karıştırıp kurabiye hamuruna benzer sert bir hamur elde edin. Hamurunuzu ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine sıralayın. 190 'C de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirip fırından çıkarın. Tepside ılımasına müsade edip saklama kaplarına yerleştirin. Ilık ya da soğuk tüketmeniz şefin tavsiyesidir ;) sıcakken midenizi rahatsız edebilir, sonuçta hamurdan yapılmış bi ürün tükettiğinizi unutmayın ;)


            AFİYET OLSUN (:

BALLI TARÇINLI ÇÖREK

        Günaydın :) Yaz geldi geleli rafine şekerle arama mesafe koydum. Evet aslında hep olmalı ama bazı tarifler onsuz olmuyor :) Bi de tabii "şeker şekerdir" diyorlar, ha bal ha rafine şeker farketmiyo diyolar. Benimki sadece vicdanımı rahatlatma hadisesi :) Seçim sizin ama bu tarifte aroma veren iki malzemeden biri, dolayısıyla burada rafine şeker kullanmanızı önermiyorum. Bu listeden 12 küçük çörek çıkıyor, 3 gün tazeliğini koruyor. Zaten sadece 12 tane çıktığı için 3. günü görebileceğini de zannetmiyorum ;) Ölçü kabı olarak klasik türk kahvesi fincanı kullandım.
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1/2 silme çay kaşığı tuz
  • 1,5 kap bal
  • 1/2 kap fındık yağı
  • 1 kap süt
  • 2 çay kaşığı toz tarçın
  • 2,5 kap tam buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu
       Yumurtayla tuzu çırpın. Toz tarçını ekleyip karıştırın. Balı ekleyin ve yumuşayana kadar yumurtayla birlikte çırptıktan sonra fındık yağını ve sütü ekleyip balla tamamen karıştırın. Çırpma işlemini telle yapmanızı öneririm, böylelikle kontrol tamamen sizde olur. Mutfak şefi ya da elektrikli çırpıcı kullanırsanız dokuyu hissedemezsiniz. Tam buğday unu kullandığımız için elemeden ekleyin, kabartma tozunu da serpip malzemeleri karıştırıp kağıt yerleştirdiğiniz CupCake kalıplarına bölüştürün. 170 'C de ısıtılmış fırında 18-20 dakika pişirdikten sonra fırındna çıkarın ve ılıması için zaman verin. Ilık ya da soğuk olarak sütle tüketmeniz şefin tavsiyesidir ;) Eğer oruç tutuyosanız, ramazan boyunca bake ürünlerinizi tam buğday unundan pişirmenizi öneririm. Sahurdan iftara tok tuttuğu gibi iftarda da mideniz için beyaz undan çok daha sağlıklıdır. Hem mide yanması yapmaz, hem de onca saat aç kaldıktan sonra mide özsuyunuzun sizi rahatsız etmesini engeller. Aynı zamanda birden bire çok fazla yemenizi de önleyen bi doygunluğa sahiptir.


               AFİYET OLSUN (:

Ps. Bu bir CupCake tarifi değildir, sunum kapları sizi yanıltmasın, sevgiyle kalın ;)

26 Haziran 2014 Perşembe

YUMURTALI ISPANAK

        Ispanağın her halini çok severim. Yoğurtlusu, böreği, kıymalısı, yumurtalısı. Uzuuuuun zamandır yumurtalısını yapmamıştım. Aklıma gelince dün akşam yemeğinde ara sıcak olarak yaptım :) Basit bi tariftir. Bu da benden bekar takipçilerime gelsin :) 
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 kg temizlenmiş ıspanak
  • tuz karabiber
  • 8 yumurta
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
             Kuru soğanları iri küpler halinde doğrayın, zeytinyağıyla kavurun. Soğanlar kavrulmaya başlayınca tereyağını da ekleyip bir kaç dakika daha kavurup doğranan ıspanakları tencereye ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Tencerenin kapağını kapatmadan ıspanakları pişirin. Ispanak pişerken çok fazla su verir, suyun buharlaşması için tencerenin kapağını kapatmamanız gerekiyor. Ispanaklar tamamen piştikten sonra ıspanakların aralarında küçük yerler açıp yumurtaları tavaya tek tek kırın. Yumurtaların da üzerine tuz serpip beyazlarını yavaş yavaş dağıtarak pişirin. Tencerenin kapağını kapatıp 2-3 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Sıcak/ılık servis yapın.


                     AFİYET OLSUN (:

HURMALI PUDİNG

        Ramazan yaklaştı, medine hurması bütün market raflarında yerini aldı :) Çocukluğumdan beri ramazanın gelmesini iple çekmemin tek sebebidir bu küçük, buruşuk ve tatlı hurmalar :) Sevgili eşim de bu küçük meyveleri çok sever. Geçen gün atıştırırken; "bununla bi tatlı yapılır mı?" dedi benim de aklıma puding geldi. Hurmayla yapılan çok tatlıya şahit oldum ama hiç biri bize hitap etmedi. Pudingin kremamsı yapısıyla hurmanın tatlılığını birleştirsem nasıl olur diye düşündüm ve bu tatlı tarifi çıktı ortaya. Hurma çok lifli ve kumlu bi yapıya sahip olduğu için çalışması, özellikle de tatlılara dahil etmesi pek kolay değildir. Bu pudingi yaparken de o kumlu yapıyo peşin kabul etmeniz gerekiyor. Çünkü sosunuzu süzseniz dahi o yapıdan kurtulamıyorsunuz. Bu tarif diyetler ve ek gıdaya geçmiş bebekler için de uygundur, çünkü içinde ekstra rafine şeker ya da yapay bi malzeme yok. Ramazanda oruç tutuyorsanız iftardan sonra tüketmek için de oldukça hafif ve lezzetli bi tatlı :)
  • 1250 ml süt
  • 250 gr medine hurması
  • 3,5 dolu çorba kaşığı buğday nişastası
      Diğer nişastalar da aynı işi görür ancak mısır nişastasını önermememin sebebi GDO! Hurmaların çekirdeklerini ve uçlarını çıkarıp rondaya koyun, üzerine 4-5 çorba kaşığı süt ekleyip parçalayın. 1 çay bardağı kadar süt daha ekleyip hurmalar püre haline gelene dek rondodan geçirin. Pudingi pişireceğiniz tencereye nişastayı alıp üzerine sütü azar azar ekleyip nişastayı eritin. Hurma püresini ve bütün sütü birliktte karıştırdıktan sonra sos süzgecinden geçirin. Ocağın küçük gözünde açık ateşte sürekli karıştırarak yoğunlaşıp kaynayana dek pişirin. Puding kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatıp kaselere paylaştırıp oda sıcaklığına gelene dek bekleyip buzdolabına kaldırın. 4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuk servis yapın.


         AFİYET OLSUN (:

21 Haziran 2014 Cumartesi

KREMALI MANTARLI MAKARNA

        Dünya kupasında dün akşam İtalya'nın maçı vardı. Madem öyle biz de İtalyan gecesi yapalım dedik :) Uzun zamandır kilerimde bekleyen İtalyan makarnalarından bi paketini dün değerlendirdim. Önce pesto sos yapmayı planladım ama istediğim gibi fesleğen bulamadım. Uzun zamandır kremalı mantarlı makarna yapmadığımı hatırlayınca neden olmasın dedim. Oldukça yakıştı. Yanına da lezzetli bi chardonnay seçtik, elbette ben içemedim, sadece koklamakla yetindim :) Bir yıl kadar sonra acısını çıkarırım diye düşünüyorum :D Her türlü makarnayla pişirebileceğiniz bi sos. Ben normalde penne tercih ediyorum. İtalyan makarnasının da tek özelliği yumurtayla yapılması, burada da bir çok makarnada aynı özellikte makarna bulabilirsiniz :) Lezzet açısından çok farklı bi makarna değil yani. Gelelim malzeme listesine:
  • 1 paket makarna
  • 800 gr mantar
  • 1 paket çiğ krema (200 ml)
  • tuz karabiber muskat
           Mantarları temizleyip şerit doğrayın. Oldukça derin bir tencerede tuz kararbiber ve muskat serperek pişirin. Makarnaları al dante pişirip, sosla pişirmeye devam edeceğimiz için sos tenceresini derin tercih ediyoruz. Mantarlar suyunu verince kremayı üzerine boşaltıp 3-4 dakika pişirin. Al dante pişirdiğiniz makarnaları süzüp sosa ekleyin. Benim seçtiğim makarnanın pişme süresi 15 dakikaydı, 10 dakika haşladıktan sonra 5 dakika da sosla birlikte pişirdim. Sosla pişirme dakikanız, sosun su miktarına bağlıdır. Mantar oldukça su bırakan bi sebze olduğu için makarnayla birlikte pişirmeye oldukça uygun soslar elde edersiniz. Makarna sosun tüm suyunu çekince ocağı kapatıp kapağını da kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın. Sıcak ya da ılık servis edebilirsiniz.


                   AFİYET OLSUN (:

MANTARLI OMLET

        Hafta sonu gelmişken pazar kahvaltısı için tarif vermeden olmaz :) Mantarlı omlet en sevdiğim omletlerdendir. Hatta Mersin'de Viking Cafe bunu en iyi yapan yerdir diyebilirim. Bu da şefin tavsiyesi olsun size :) Gelelim malzeme listesine;
  • 2 büyük boy yumurta
  • 5-6 adet büyük boy mantar
  • iskambil kağıdı büyüklüğünde 3-4 dilim kaşar peyniri
  • tuz karabiber muskat
  • tavayı yağlamak için sıvıyağ ya da 1 çay kaşığı tereyağ
         Mantarlı omlet normalde kapalı pişirilir, malzemeler yumurtanın üzerine yarım ay şeklinde yayılıp yumurtanın malzemesiz kısmı üzerine kapatılır ve yarım ay şeklinde servis edilir. Ben mantarını bi miktar! bol tuttuğum için açık pizza görünümde pişirdim :) iç malzemesinin miktarını ayarlamak size kalmış.

              Mantarları şeritler halinde doğrayıp yağsız tavada yüksek ateşte soteleyin. Üzerine tuz karabiber ve muskat serpin. Mantarlar piştiğinde kenara alıp tavayı bi peçeteyle silin. Yağı içine koyup ısıtın. Yumurtaları kasede karıştırıp tavaya dökün. Yumurta hafif piştiğinde mantarı ve kaşarı üzerine yerleştirip tavanın kapağını kapatarak peynir eriyene kadar pişirin. Sıcak servis yapın.



            AFİYET OLSUN (:

Bu Bir Tarif Değil :)

        Bazı sabahlar uzun kahvaltılar hazırlamak istemezsiniz. Enerji veren, tok tutan ve basit bişeylerle geçiştirmek çekici gelir. Böyle günlerde Amerikan aile dizilerine kaçarım :) Bir bardak sütümün yanına bir dilim fıstık ezmeli ekmek hazırlarım. Bazen çilek reçeliyle, bazen de balla.. Fıstık ezmesini ilk kez 8-9 yaşındayken denemiştim, o zaman hatırladığım kadarıyla sadece Gold vardı. Şekerli fıstık ezmesi, daha sonra bir çok marka aynı ürünü çıkardı. Benim tercihim şeker katkısız olanlar. Marka vermeyeyim :) Bu sabah bi dilim tam buğday ekmeğinin üzerine 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi sürdüm, üzerine 1 çay kaşığı bal gezdirip en üstüne de yarım muz dilimledim :) Yer fıstığı faydalı yağlar konusunda oldukça zengindir, muz tam bir potasyum kaynağıdır. Balın bence bi faydası yok, saf şeker :D ama rafine şeker yerine doğal şekerle tatlandırmak daha mantıklı geliyo. Yanında bi bardak sütle benim için enfes bi kahvaltı oldu :) Size de öneririm.


          Bana AFİYET OLSUN (:

20 Haziran 2014 Cuma

MUZLU PANCAKE

        Günaydınnnnn..... Yazın geç kalkma, tembellik etme ve enerji verip bütün gün sizi ayakta tutacak kahvaltılar hazırlama zamanlarıdır. Orijinal pancake tarifimi biliyosunuz, içinde erimiş tereyağ var. Ama yazın olabildiğince tereyağından uzak dururum. Sağlıksız olduğunu düşündüğümden değil, yazın tereyağ aroması çok ağır gelir. Damağıma sıvanıyormuş gibi, yiyemem. Ama siz isterseniz tarife 1 çay kaşığı tereyağını eritip ekleyerek de pişirebilirsiniz. Tarifteki malzemelerden 12-14 pancake çıkıyo. Tek başınıza yapıyorsanız kahvaltıyı, yanına alacağınız bi bardak sütle akşam üzerine kadar idare edersiniz. Ama kalabalık kahvaltılar için bile yeterlidir, 5-6 kişilik kahvaltılar için ideal miktar :)
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı bal
  • 1 Türk kahvesi fincanı süt
  • 1,5 Türk kahvesi fincanı un
  • 1/2 olgun muz
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 dolu çay kaşığı toz tarçın
  • tavayı sağlamak için sıvıyağ
           Yumurtayı balla birlikte çırpın. Sütü içine ekleyip karıştırın. Muzu bi tabakta çatalla püre haline gelene kadar ezin. Püreyi ve tarçını karıştırma kabına ekleyip karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek karıştırma kabına ekleyip karıştırın. Kek hamuruna benzer bi hamur elde edeceksiniz. Tavayı ocağa alıp ısıtın, bi peçete yardımıyla sıvıyağı tavaya sürün. Kek hamurundan birer çorba kaşığı tavaya alıp kabarcıklar çıkmaya başlayınca ters çevirin, arka yüzünü de pişirince servis tabağına alın. Bütün hamur bitene dek aynı şekilde pişirmeye devam edin.


                 AFİYET OLSUN (:

19 Haziran 2014 Perşembe

TAZE AHUDUDULU KAKAOLU KEK

        Takipçilerim olarak artık biliyorsunuz, en sevdiğim pasta vişneli çikolatalı. Annem bu senenin ilk ahududularını topladığında evdekilere yedirmedim (((: Üç gün buzdolabında bekletip suyunu biraz çekmesini bekledim. Bu akşam o ahududulardan enfes bir kek yaptım (: Eğer keki sadece ev ahalisi için yapıyorsam ölçülerimi küçük tutup iki gün içinde bitmesini amaçlarım, hem bıktırmasın hem de bayatlamadan bitsin isterim. Keki baton kalıpta pişirdim. Ortalama 10 dilim çıkıyor. Eğer klasik delikli kalıpta pişirecekseniz ölçüleri iki katı kullanın, sadece kabartma tozunun miktarını değiştirmenize gerek yok. Ölçü kabı olarak klasik Türk kahvesi fincanı kullandım. Genelde şekerli vanilin kullanmam ama taze ve ekşi meyve kullanıyorsam şeker oranını artırıp sentetik aroma olarak da paket vanilya tozu kullanırım (klasik vanilya diyebilirim ama değil işte tamamen sentetik bi malzeme, siz de keklerinizde olabildiğince kullanmayın). 
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1,5 kap toz şeker
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1,5 kap süt
  • 1 kap fındık yağı
  • 1 kap gurme kakao
  • 3 kap un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 25 büyük boy taze ahududu 
  • 1 paket süsleme şekeri (dr oetker'e ait, vanilya aromalı pudra şekeri)
             Ahududuları yıkayıp bi tepsiye alın, üzerine un serpip beklemeye bırakın. Kek kalıbını yağlayıp un serpin. Fırını 180 'C ye ayarlayın. Yumurta ve şekeri karıştırma kabında çırpın, toz vanilini ekleyin. Sütü ve yağı ekleyip karıştırın. Kakaoyu ekleyip sıvılara yedirin. Un ve kabartma tozunu karıştırma kabına eleyerek ekleyin, topaksız bi karışım elde edin. Kek kalıbının tabanına kek hamurunun yarısını boşaltıp ahududuların yarısını sıralayın. Kek hamurunun diğer yarısını da kalıba döküp ahududuların kalanlarını üzerine sıralayın. Kek hamurunuzun çok sıvı olmaması gerekiyor. Eğer hamur çok sıvı olursa taze meyve tabana iner, sulanır ve çevresindeki kekin hamur kalmasına sebep olur. Bu şekilde hazırladığınız kek hamuru pişerken üzerindeki meyveyi tamamen içine almaz, kabararak üzerine çıkarır. Bu şekilde keki kalıptan çıkardıktan sonra düz haliyle servis edebilirsiniz. Üzerine serpilen süsleme şekeri ya da normal pudra şekeriyle çok şık durduğunu fark edeceksiniz. Klasik kek tariflerinden daha zor bi tarif verdiğimin farkındayım ama uzun zamandır bir çok keke tarifi yayınladım, işin inceliklerini artık öğrendiğinizi düşünerek daha incelik isteyen tarifler paylaşmakta sakınca görmüyorum :))) Nerde kalmıştık, kalan ahududuları kek hamurunun üzerine sıraladık, artık fırına verebilirsiniz. Keki fırına yerleştirdikten sonra dereceyi 170 'C ye düşürün ve 40 dakika pişirin. Normal kek malzemesinin neredeyse 1/3'ü kadar hamurun daha kısa zamanda pişeceği yanılgısına düşmeyin, kabarıp üzeri çatlayan kek sizi yanıltmasın. İçinde taze meyve olan kekler diğerlerine oranla daha geç pişer, aklınızda bulunsun.


               Keki fırından çıkardıktan sonra 20 dakika dinlendirin. Kalıbın kenarlarından bi bıçak ya da spatula yardımıyla geçip ters çevirerek çıkarın. Keki servis tabağının üzerine yeniden düz çevirip pudra şekerini ya da süsleme şekerini serperek servis yapın.


              Keki dilimlediğinizde ahududuların çevresinde yapışkan ve pişmemiş gibi görünen bi hamur tabakası görmemeniz gerekiyor. Eğer varsa tarife tam uymadınız demektir (((: Püf noktaları yeniden sıralayayım:
  1. Taze meyveleri üzeri açık şekilde buzdolabında 3 gün bekletin, dış yüzey suyunu kaybetmezse kekinizi hamurlaştırır
  2. kek kalıbınızı muhakkak yağ ve unla sırlayın, yapışmaz kalıptan dahi çıkaramama ihtimaliniz her zaman var unutmayın
  3. Hamurunuzun çok sıvı olmaması lazım, hamur sıvı olursa meyvelerin tamamı tabana çöker
  4. Kek ılımadan kalıptan çıkarmayın, tabanı kalıba yapışır
  5. Kek soğumadan üzerini süslemeyin, süsleme malzemelerinizi içine çeker ya da rengini dağıtır
  6. Sütle tüketin, şefin tavsiyesi :D
              AFİYET OLSUN (:

16 Haziran 2014 Pazartesi

SALSA SOSLU MAKARNA

      Pazartesi sendromlu bi iş gününden sonra evde uzun uzun yemekler yapmak pek içimizden gelmez. Yoğun günlerin ardından genelde basit ama beni şımartacak lezzette yemekler pişirmeyi tercih ederim. Fırın yemekleri gibi, ya da sosla lezzetlendirilmiş makarnalar gibi. Bu akşam için acılı, domatesli ve ferah bi makarna sosu yaptım. Geç kalmış sayılmazsınız, akşama yetiştirirsiniz bence ;)
  • 1/2 paket makarna
  • 2 büyük domates rendesi
  • 1 kırmızı çarliston biber (salçalık tatlı biber)
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı acı sos
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 büyük diş sarımsak
  • tercih ettiğiniz 3 çorba kaşığı sıvıyağ
         Makarnayı haşlayıp süzün. Sıvıyağı ısıtıp küp doğradığınız soğanları içinde kavurun. Domates rendesi ve küp doğradığınız biberi birlikte sos tenceresine ekleyip 5-6 dakika orta ateşte pişirin. Pul biber, sirke, acı sos ve ince doğranmış sarımsağı ekleyip 1-2 dakika daha pişirip sosu el blenderından (bunun da yazılışı bi acaip :D ) geçirip 1-2 dakika daha kaynamaya bırakın. Süzdüğünüz makarnaları sosa ekleyip 1-2 dakika da birlikte pişirdikten sonra makarnanın kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Sıcak servis yapın (:


          AFİYET OLSUN (:

BADEM KURABİYESİ

          Tam yazlık bi İngiliz tarifiyle haftaya başlayalım. Oldukça hafif, lezzetli ve az malzemeyle yapılan bi kurabiye. Adının kurabiye olduğuna bakmayın, "cookie" gibi sert değil. Aslında bilen bilir ben bisküvi severim, kurabiye dediğin ağızda dağılmalı bence. Ama yaz geldiyse öyle bi paket tereyağ kullanılan kurabiyeler kutuda bekleyip bekleyip çöpe gider. Eeee yazın kurabiye yiyemicek miyiz, misafirimize çayın yanında bi kurabiye ikram edemicek miyiz.. Ben edemicem zira dün yaptığım tepsi sabahı görmedi :D Sevgili eşim ve kardeşim kapışarak bitirdi bi tepsi kurabiyeyi :) Bi tane annem için zor kurtardım ellerinden :) Üçer beşer indirdiler mideye :D Size de tavsiyem bu kurabiyeyi yapacaksanız tek ölçü yapmayın ;) Ölçü kabı olarak 100 ml'lik evrensel ölçü kabını kullandım, eğer tariflerimi sürekli takip ediyorsanız size de tavsiyem bu ölçü kaplarından edinmeniz. Ben İKEA'dan 100+50+30+15+5 ml'lik 5'li ölçü kabı aldım. Haricinde evrensel 240 ml ve ölçekleri de artık Paşabahçe dahil her yerde satışa sunuldu. Ama İKEA'nın kapları benim her işimi görmeme yetiyor. Hadi kolay gelsin, tarife geçelim.
  • 2,5 kap badem unu (file bademi rondodan geçirerek kullanabilirsiniz)
  • 1 kap toz şeker
  • 1 kap pudra şekeri
  • 2 büyük boy yumurtanın beyazları
  • 10-15 tane çiğ badem
          Çiğ bademler hariç bütün malzemeleri karıştırma kabına alın. Normal kurabiye hamuru kıvamına gelene dek karıştırın. Fırınınızı 200 'C de ısıtmaya başlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Kurabiye hamurundan tatlı kaşığıyla bi kaşık hamur alıp ikinci tatlı kaşığıyla şekil vererek fırın tepsisine sıralayın. Hamurları 2-3 santim aralıklı dizin, pişerken kabaracaklar. Bütün hamuru tepsiye sıraladıktan sonra üzerlerine birer tane çiğ badem yerleştirip fırına verin. Fırınınızın pişirme gücüne bağlı olarak 10 ila 12 dakika arasında pişirin. Tepsiyi fırından çıkarınca 20 dakika tepside soğumaya bırakıp servis tabağına alın. Sütlü kahvenin yanına çok yakışır (: Kurabiye badem unu kullanılan her tarifte olduğu gibi çok yumuşak ve hafif sakızlı bi yapıya sahip.


          AFİYET OLSUN (:

14 Haziran 2014 Cumartesi

FIRIN TAVA

        Hem gündüz çaya hem akşam yemeğe misafiriniz varsa akşam yemeğini kolay tutmanız gerekir. Çay davetleri oldukça ayrıntılıdır ve evde misafir varken bütün evi kokuya boğacak yemekler yapamazsınız. Bu günlerde kurtarıcınız fırın yemekleridir. Fırın tavayı önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Akşam misafirleriniz gelmeden bi saat önce de fırına sürmeniz yeterli olur. Ana yemeğiniz fırında ilgi istemeksizin pişerken siz de başlangıç yemeğinizle, mezelerinizle ve salatalarınızla ilgilenebilirsiniz (: Hatta mezelerinizi de bi gece önce hazırlarsanız sofrayı hazırlamak için de oldukça fazla vaktiniz kalır (: Gelelim fırın tavamızın tarifine, malzeme listesi 8 kişilik.
  • 600 gr mantar
  • 400 gr kuşbaşı dana eti
  • 3-4 patates
  • 4-5 biber
  • 2 büyük domates
  • 3 orta kabak
  • 2 büyük patlıcan
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • tuz karabiber
  • zeytinyağ
      Mantarları yıkayıp tabanlarını kısaltın. Bütün malzemeleri 3'er santimlik boyutlarda doğrayın. Fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serin. Etleri tabana yerleştirip, bütün malzemeleri kat kat yayıp tuz kararbiber serpip 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip 200 'C lik fırına yerleştirin. 20 dakika fanlı fırında pişirdikten sonra fanı kapatıp 30 dakika daha pişirin. Fırını kapatın, kapağı açmadan 1 saat dinlendirip sıcak servis edin.


               AFİYET OLSUN (:

13 Haziran 2014 Cuma

VİŞNELİ CHEESECAKE

        Artık biliyorsunuz, özel tatları olduğu kadar özel tatlıları da çok severim. Eh bir şef sıradan tatlardan keyif alamaz değil mi (((: İnanın bu çok keyifli bişey değil, restoranda yemek yemek benim için çoğu zaman işkence oluyor. Koca şehirde balık yediğim tek restoran var ve pizza yediğim de başka bi restoran. Ve inanın kırmızı et yemek istediğimde gidebileceğim tek bi restoran dahi yok! Dünya mutfaklarından bişey yemek mi, dışarıda mı, size kahkahalarla gülerim, ancak ben evde pişirirsem yiyebilirsiniz ((((: Mersin'de dünya mutfağı, daha komik bi fıkra dinlememiştim!!!! Tiramisu bulma ihtimaliniz İran'da alkol bulma olasılığınızdan daha düşük, ya da pişirilerek yapılan bi cheesecake.. Cheesecake diye önünüze koydukları krema ve peynirden oluşan ağır "bişey", tiramisu diye önünüze koyduklarıysa kahveyle ıslatılmış kek üzerine dökülmüş labneli muhallebiden başka bişey değil. Dolayısıyla kaliteli bişey yemek istiyosam kendim pişirmeliyim! NET! Haydi kaliteli bi cheesecake pişirelim (: Kullandığım kap 200 ml'lik bir bardak.
  • 600 gr süzülmüş labne
  • 200 ml çiğ krema
  • 1,5 kap toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü (ya da 2 paket vanilin)
  • 1,5 kap dondurulmuş vişne
  • 5 büyük boy yumurta
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1,5 paket yulaflı bisküvi
  • 100 gr yumuşak tereyağ
         Vişneleri buzluktan çıkartır çıkartmaz mutfak robotundan geçirin, eğer buzları çözülürse vişne püre haline gelir. Bizim istediğimiz bu değil, cheesecake'in içinde taneciklerin kalmasını istiyoruz. Böylelikle yaptığımız tatlı sentetik bi yapıda olmayacak. Vişne oldukça baskın bi renge sahiptir ve vişneli tatlar boyalı izlenimi yaratmamalıdır (: Cheesecake tabanı için un haline getirilmiş bisküvilerle yumuşak tereyağını hamur haline getirin. Pişirme yapacağınız kabın tabanını yağlı kağıtla kaplayıp taban hamurunu üzerine yayıp kabı buzdolabında dinlenmeye bırakın. Labneyi, kremayı, toz şekeri, vanilya özünü ve robottan geçirilmiş vişneleri birlikte karıştırın. Nişastayı ekleyip karıştırın. Yumurtaları tek tek karışımın içine kırıp çırpmadan yavaşça yedirin. Peynirli karışımı kek tabanının üzerine döküp tezgaha vurarak içindeki havayı çıkarın. Fırın tepsisinin içine kaynamış su doldurup keki içine oturtarak 170 'C de ısıtılmış fırına yerleştirin, 1 saat pişirdikten sonra fırını kapatın. 15 dakika fırının kapağını açmadan dinlendirdikten sonra fırını açıp kekin kenarlarından bıçakla geçin. Böylelikle kek dinlenirken kenarlardan çatlamaz. Kekin kenarlarını kalıptan ayırdıktan sonra fırının kapağını yeniden kapatın ve 1 saat fırın içinde dinlendirin. Daha sonra keki fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene dek dinlendirin ve buzdolabına kaldırın. Bir gece buzdolabında dinlenen cheesecake'i kalıbından çıkarıp dilimleyerek servis yapın.



            AFİYET OLSUN (:

TAZE HİNDİSTANCEVİZLİ ŞİFON KEK

        Dün kardeşimin arkadaşları geldi, onlara beş çayı için kek pişirmeye karar verdim. Geçenlerde taze hindistancevizi suyuna ihtiyaç duymuştum. Hindistan cevizini alıp rendeleyip suyunu sıkmıştım. Rendeleri de daha sonra hamur işinde kullanmak için derin dondurucuya saklamıştım. Sizin elinizde tazesi yoksa elbette paket hindistan cevizi de kullanabilirsiniz ama üşenmeyip tazesini rendelerseniz çok daha farklı bi lezzet elde edeceğinizin garantisini verebilirim (: Haydi pişirmeye başlayalım (: Kap ölçüm 200 ml'lik bardak.
  • 3 yumurta
  • 1,5 kap toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü (yerine 2 paket vanilin kullanabilirsiniz)
  • 1 şişe rom aroması (2 ml)
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 1 kap süt
  • 3 kap un
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 3 kap taze rendelenmiş hindistan cevizi
        Dikkatinizi çekmiştir, yağ kullanmıyoruz. Yerine çiğ krema kullanıyoruz. Çiğ krema keklere tereyağı, süt, kaymak arası bir lezzet katar. Kekinizdeki lezzet farkını aldığınızda sürekli kullanmak isteyeceksiniz (: Önceki tariflerden şifon kekin özelliğini biliyosunuz, şifon kek yapı olarak pandispanya gibi puf puftur ama süngerimsi de değildir. Bu yapıyı keke yumurta beyazlarının ayrı çırpılarak hamura katılması verir. Gelelim hamurun yapımına.


          Yumurta sarılarını toz şekerle birlikte mayonez kıvamına gelene dek çırpın, bu işlem yaklaşık 5 dakika sürüyor. Sütü, kremayı, rom romasını ve vanilya özünü ekleyip homojen bi sıvı elde edin. Başka bi cam ya da çelik kapta yumurta beyazlarını bir tutam (1/4 çay kaşığı) tuzla mereng haline gelene kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu eleyerek bi kaba alın. hindistan cevizi rendesini una bulayıp sıvı malzemelere katın. Merengin yarısını hamura katıp yavaşça yedirdikten sonra kalan merengi de ekleyip karıştırın. Yağ ve unla sırladığınız kek kalıbına hamuru döküp 180 'C de ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Keki fırından çıakrdıktan sonra 30 dakika soğumaya bırakıp servis tabağına alın. Ilık olarak soğuk sütle ya da soğuk olarak sütlü kahveyle ikram edebilirsiniz, şefin önerisi :P


          AFİYET OLSUN (:

PATLICANLI MAKARNA

       Geçenlerde bi takipçimden mail aldım. Dışarıda patlıcanlı makarna yediğinden, çok beğendiğinden ancak tarif istemeye utandığından bahsediyordu. Kremalı gibiymiş ancak krema olmadığından eminmiş, patlıcan da krema kıvamındaymış. Ben de dün fırında karışık kızartma yaparken aklıma geldi ve bu tarifi geliştirdim. Ortaya çok lezzetli bi makarna çıktı. Üzerine son noktada gezdirilen sızma zeytinyağı İtalyan bi esinti kattı (: Akdeniz mutfağını seviyorum ((:
  • 1/2 paket sebzeli makarna
  • 1 büyük patlıcan
  • 1,5 çorba kaşığı labne
  • 1 küçük diş sarımsak
  • tuz, karabiber
  • sızma zeytinyağ
  • süsleme için taze fesleğen
         200 'C lik fırında patlıcanı 1,5 saat közlenmeye bırakın. Patlıcanı fırından çıkarınca makarnayı haşlayın. Közlenmiş patlıcanı ortadan ikiye kesip bi kaşık yardımıyla içini çıkarın ve bıçakla ezin. Sarımsağı tuzla ezip patlıcanla karıştırın. Karıştırma kabına labneyi de ekleyip karıştırın. Labne patlıcanın sıcağıyla eriyecektir. Üzerine haşlanan makarnaları da ekleyip servis tabağına alın. Tercihinize göre üzerine sızma zeytinyağ gezdirip taze fesleğenle süsleyerek servis yapın.


         AFİYET OLSUN (:

12 Haziran 2014 Perşembe

KARAMEL SOSLU PUDİNG

        Bi kaç gündür tarif girmiyorum, zannetmeyin ki tatildeyim mutfağa girmiyorum. Bu hafta çok yoğun geçiyo. Mutfaktan çıkamasam da tarif girmeye takatim kalmıyo genelde. Ev yapımı pudingi çok severim, ya da yalancı tavuk göğsü diyelim (: Küçük bi dokunuşla lezzetini artırdım, görünüşünü zenginleştirdim.
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilin
  • 6 çay kaşığı esmer şeker
          Pudingi yapmaya başlamadan önce 6 tane sufle kabının tabanına birer çay kaşığı esmer şekeri serpip fırında eritin ve fırından çıkarıp karameli donmaya bırakın. Un ve nişastayı tencereye alın. Üzerine azar azar süt ekleyerek pürüzsüz bi yapı elde edin. Bütün sütü tencereye boşaltıp şekeri de ekleyip karıştırarak ocağa alın. Küçük ocakta açık ateşte karıştırarak kaynatın. Puding kaynamaya başlayınca karıştırarak 1-2 dakika daha pişirip altını kapatın. Vanilini ekleyip mikserle 5 dakika çırpın. Pudingi kaplara bölüştürüp oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıp 4-6 saat arası dinlendirin. Tatlı buzdolabındayken karamel sos eriyecek ve ters çevirdiğinizde kabından rahatlıkla çıkacak.


          Dinlenen pudingi ters çevirerek servis edin (:

          AFİYET OLSUN (:

6 Haziran 2014 Cuma

HAŞHAŞLI TATLI

        Bu tatlı sevgili eşimin çok sevdiği ve oldukça basit bir tatlıdır. Yağsız pişer, hafiftir. Bir çok şeyle renklendirilebilir. Benim pek aram yoktur haşhaşla, sadece Afyon'un tahinle birlikte yapılan haşhaşlı çöreğine hayır diyemem. o da neyseki her yerde satılmıyo, yoksa 90 kiloya koşardım :))

  • 2 büyük boy yumurta
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi ya da 2 paket vanilin
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilin
        Şerbeti yaparap işe başlayın. 2 su bardağı şekerle 2 su bardağı suyu ocağa alıp kaynatın, kaynamaya başlayan şerbete limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Şerbete 1 paket vanilin ekleyip karıştırın. Şerbet soğurken hamur yapımına başlayın. Yumurtalarla yarım çay bardağı şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın, yoğurdu karıştırıp homojen bi yapı elde edince unu, irmiği, hindistan cevizini haşhaşı ve vanilyayı ekleyin. Hamuru tamamen karıştırdıktan sonra kabartma tozunu da serpip karıştırın ve derin bi fırın kabına boşaltın. 180 'C de ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin. Keki fırından çıkarır çıkarmaz ılıyan şerbeti üzerine boşaltın. Normalde süslemeyi tercih ederim ama bu kez annemin misafirleri için pişirdiğimden sade bıraktım, çünkü bayanlar herşeyi yeseler de krema yemiyolar!!! yağ, un, şeker sıkıntı çıkarmıyo ama krema mı ıyyyyyyyyyyy kalori bombası, sırf yağğğğğğğğ...... (!!!!!!!!!) Peki nasıl süsleyebilirsiniz; tatlı şerbetli olduğundan kremşanti yerine çiğ kremayı tercih edin kaplaması için. Çiğ kremayı çırparak şanti haline getirin, tatlının üzerine ince bi hat halinde sürün ya da krema torbasıyla şekiller vererek sıkın. Düz sürdüyseniz bir sıra muz bir sıra çilekle süsleyin, şekilli sıktıysanız kremayı, öbeklerin üzerine birer minik çilek kondurarak süsleyin.



        AFİYET OLSUN (:

GÜVEÇ

        Güveçin özelliği bütün malzemelerinin çiğden karıştırılıp, kısık ateşte birlikte ve uzun süre pimesidir. Bu özelliğiyle hem Amerikalılar'ın yahnisine hem de bizim tavaya benzer. Bizim güveçi Amerikalılardan ayıran özellikse, sadece ocakta pimesidir, yahni yapımıysa genellikle ocakta başlar ancak fırında biter. Bizim güveçle tavanın birleşimi gibi bişey :) Uygun bi yahni tenceresi aldığımda onun da tarifini girerim :) Şimdilik memleketimden yemek manzaralarıyla devam :))
  • 2 büyük kemer patlıcan
  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 9-10 diş sarımsak
  • 200-250 gr minik doğranmış dana eti
  • tuz karabiber pul biber kekik
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı domates püresi
  • 1 ortaboy yeşil domates
  • 4-5 çorba kaşığı zeytinyağ
        Bütün sebzeleri eşit boyda küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları soyup ikiye bölün ya da tüm bırakın. Bütün mazemeleri karıştıp tencereye ekleyin, orta ocakta kısık ateşte 1 saat pişirin. 20 dk dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.



        AFİYET OLSUN (:

TON BALIKLI MAKARNA VOL3.

        Artık biliyorsunuz, Ezgi ton balıklı makarnaya bayılır :))) Bu tarif kardeşimin yokluktan elde ettiği bi tarifmiş, peynirli makarna yapmak istemiş makarnaya uyacak peynir yokmuş tonbalığına çevirmiş. Sosunu tereyağıyla yapmak istemiş buzdolabında onu da bulamayınca krema kullanmaya karar vermiş. Fakat farketmeden muhteşem bi tarif çıkarmış ortaya bizim ufaklık :))) eh ablasının kardeşi, kendi mutfağının şefi. Onun da izniyle tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum :) Malzeme 2-3 kişilik.
  • 1/2 paket penne makarna
  • 2 kutu (160 gr'lık) ton balığı
  • 1/2 kutu çiğ krema (100 ml)
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1-2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydonoz
  • tuz
        Makarnayı aldante haşlayın, süzmeden sıcak suyunun içinde beklemeye bırakın. Yağsız tavaya ince doğradığınız sarımsağı koyup çiğ kokusu çıkana kadar 15-20 sn kavurun. Kavrulan sarımsaklara çiğ kremayı ekleyin. Krema kaynamaya başladığında ince doğranmış maydonozları ekleyip 15-20 sn daha pişirdikten sonra altını kapatın. Makarnayı süzüp sosa ekleyin 1-2 dakika sosla birlikte pişirdikten sonra servis tabağına alıp üzerine yağı süzülmüş ton balığını didikleyerek boşaltın.



        AFİYET OLSUN (:

FIRINDA KAYISI TATLISI

        Geçenlerde sevdiğim bi komşum bahçesine geçen sene ektiği kayısıların ilk mahsülünü almış, sağ olsun bi tabak da bana yollamış. Ama bu kayısılar bizim kayısılardan değil, sanırım ithal bi fide. Kokusu harika ama tadı yok. O kadar da çok getirmiş ki, yesen yenmiyo atsan yazık. Ne yapsam diye düşünürken annemin ekşi tatlılara olan düşkünlüğü geldi aklıma. Tatlının fikri bi harika, şekerpare çıktığı zaman onunla da yapıcam ama şimdilik bunlarla idare etmek durumundayız :))
  • 10-12 tane iri kayısı
  • 20-25 tane kayısı çekirdeği ya da çiğ badem
  • 3-4 çorba kaşığı toz şeker ya da esmer şeker
  • 1 dal tarçın
  • tatlı kaymağı
        Kayısıları yıkayıp ikiye bölün. Kayısı çekirdeklerini, şekeri ve ikiye kırdığınız tarçını birlikte karıştırma kabına alıp kayısıları ezmeden karıştırın.



        Kayısıları fırın torbasına boşaltıp üzerine bir kaç delik açın. 200'C de ısıtılmış fırında 8 dakika pişirip çıkarın.



        Soğuyan tatlıyı tabaklara servis edip yanına bir çorba kaşığı kaymak ekleyerek servis edin.



        AFİYET OLSUN (:

5 Haziran 2014 Perşembe

ÇİKOLATALI STRUDEL

        Soysuzlar Çetesi'ni izledikten sonra merak ettiğim bi Alman tatlısıdır strudel. Araştırdım orijinali meyveyle yapılıyor. Rendelenmiş elma, tercihen şarap ya da romda bekletilerek ıslatılan kuru üzüm, tarçın ve karanfille iç harcı hazırlanıyor. Hamuru oklavayla değil çeke çeke elle açılıyor. Hamur incecik bi hal aldıktan sonra iç harç kenarına boşaltılıp sarılıyor. Bu sarma işlemi de öyle kolay değil, hamur o kadar inceki elinizle saramazsınız, dolayısıyla hamurun altına bi sofra seriliyo ve hamur içlendikten sonra sofranın kenarlarından yuvarlanarak sarılıyor. Daha sonra tepsiye tek parça halinde koyulup yumurta sarısı sürülüyo ve pişirince dilimlenerek servis yapılıyo. Hamuru milföy gibi kat kat, kruvasan gibi yağlı ve uzun sürede hazırlanan bi hamura sahip ama çıtır değil biraz kıtır bi yapısı var. E be Ezgi bununla mı uğraşıcaz, kruvasan hamuru dediğin şey 3 günde hazırlanan bişey dediğinizi duyar gibiyim. Kulaklarımın kızararak çınlamaması için modifiye ettiğin tarifi vereceğim size :)) Bu ne biçim strudel, bu bildiğin milföy demeyin, ya da diyin bana ne gidin orijinal tarif üstte onunla cebelleşin :)))
  • 10 yaprak milföy
  • 40 parça bitter çikolata
  • 1 yumurtanın sarısı
  • pudra şekeri
  • çiğ krema
  • çilek
        Milföy yapraklarını kare yerlerinden kesip 20 parça milföy karesi elde edin. Oda sıcaklığında yumuşayan milföylerin kenarına 2 parça çikolata koyup dikdörtgen ya da üçgen şeklinde katlayın, yapıştırmak için kenarlara su sürüp çatalla birleştirin. Orijinaline benzemesini istiyosanız dikdörtgen şeklini tercih edin. Ben her iki şekilde de yaptım. Milföyleri tepsiye dizip üzerlerine 1 çorba kaşığı suyla çırptığınız yumurta sarısından sürün ve pudra şekeri serperek 200 'C de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Tatlılar soğuduktan sonra çiğ kremayı çırpıp kremşanti haline getirin, tabağa şekilli sıkıp üzerini çilekle süsleyerek servis yapın.




        En alttaki orijinal elma ve kuru üzümlüsü, sabrınız el veriyorsa onu da yapabilirisiniz :))) Bir kaç yerden gelen "ben bunu yapmak istiyorum ama çok zoooor" serzenişlerinden sonra basitleştirmenin yollarını aradım ve en uygununun milföyle olacağını düşündüm, yoksa bilirsiniz "Türk şefler" gibi şarap yerine sirke, mascarpone yerine labne, saviordi yerine hazır pandispanya kullanmam :))) her tarifi edebiyle yapmaktan yanayım, aksini kendime ve tarife hakaret sayarım ;) Elbette bu tarif orijinalinin tadını vermeyecek ama nefsinizi bastıracaktır. Fikrimi merak ediyorsanız, ben ne milföyü severim ne de studreli :))) Tiramisu candır :)))
  
        AFİYET OLSUN (: