14 Nisan 2014 Pazartesi

TAVUK ŞİŞ

       Malum haftasonu mangal zamanı evrensel bir gelenektir (: Bizim evde de durum farklı değil. Eskiden tavuğu çok severdim, her gün yesem bıkmazdım. Özellikle üniversitedeyken dışarıda yediğim şey sürekli tavuktu; köri soslusu, fırındası, ızgarası, burgeri, şiştesi, kızartması, tereyağlısı, vb. aklınıza hayalinize gelebilecek her şekilde tavuk yedim yıllarca. Yaklaşık 3 aydır ağzıma sürmüyorum desem yeridir. Sanırım bıktım (: Bir kaç sene önce en büyük keyfim, işten dönerken kayınvalidemi arayıp "pilav yap, piliç ızgara getiriyorum" demekti, ikimiz de çok severdik, hala yiyebildiğim tek şekli diyebilirim (: Gelelim şu an vereceğim tarife, tavuk şiş yapacaksak muhakkak soslar ve bir kaç saat vakumladığım buzdolabı poşetinde bekletirim.
  • 700 gr tavuk göğsü
  • 6 diş sarımsak
  • 1,5 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 domates rendesi
  • tuz karabiber pul biber kimyon kekik
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çorba kaşığı su
         Mutfakta kullanılan kesme tahtaları önemli bir konudur; ette kullandığınızı tavukta, tavukta kullandığınızı balıkta, balıkta kullandığınızı sebzede, sebzede kullandığınızı pasta malzemelerinde kullanamazsınız. Koku karışması bir yana, çapraz zehirlenme yaşarsınız. Çapraz zehirlenmenin en önemli sebebi tavuktur. Hazır tavuk tarifi veriyorken bu bilgileri de eklemek istedim. Ahşap kesme tahtaları geleneksel ve kullanışlı gibi gelse de verniksizini kullanmamaya özen gösterin. Kesme tahtalarınız farklı renklerde ve farklı malzemelerden oluşursa hangisini ne için kullandığınızı ayır etmeniz daha kolay olur. Özellikle tavuk ve balık için cam ya da porselen kesme tahtaları tercih etmenizi öneririm, yıkandığı zaman kalıntı bırakmaz. Pasta malzemeleri için her türlü kesme tahtası kullanabilirsiniz, pasta malzemelerinde kullandığınız tahtayı meyve kesmekte de kullanabilirsiniz. Et ve sebze de ayrı tahtalarda kesilmeli, özellikle ahşabın koku çekme özelliği olduğu için sebze tahtanızı vernikli ahşaptan seçmeniz sağlıklı bir seçim olacaktır.
     Gelelim tarifimize. Tavuk göğüslerini yıkayıp 2x2 boyutunda küpler halinde doğrayın. Tavuğunuzu yıkarken sıçratmamaya dikkat edin ve yıkama işi biter bitmez suyunun sıçradığı her alanı deterjanla temizleyin. Mutfakta hijyen önemlidir ama en önemlisi tavuk pişirirkenki hijyendir, tavukta bakteri çok hızlı ürer ve tavuğun zehirlenmesi en kötü besin zehirlenmesidir. Çapraz zehirlenmeye sebep olan da gene tavuktur. Bu denli rahat kullandığımız ve sık tükettiğimiz bir gıdada bu kadar dikkat etmemiz gerektiğini bilmiyordunuz değil mi (((: Evet tavuk göğüslerini yıkadık, doğradık. Derin bir kaseye salça, domates rendesi, yağ, su ve baharatları ekleyin. Sarımsakları tuzla ezip salçalı harca katın. Tavuk parçalarını da üzerine ekledikten sonra bütün malzemeyi karıştırıp buzdolabı poşetine doldurun, poşetin havasını olabildiğinde boşaltıp bağlayın. Şişe geçirmeden önce en az 2 saatliğine buzdolabında marinelenmeye bırakın.


        İşin bu noktasından sonrası sevgili eşime kalıyor (: Köz halindeki kömürlerin üzerinde usul usul pişiriyor ben de onu sofrada bekliyorum (: Size de öneririm, yemeğe eşinizi de katın (:
         AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder