16 Nisan 2014 Çarşamba

PİZZA

       Dün akşam pizza yapacağımı söylemiştim. Pizza en sevdiğim fastfood diyebilirim. Gerçi evde yapınca pek fast olmuyor ama uğraşmanıza değer ((((: Eğer fırınınız müsaitse 3 tepsiyle 12 kişilik arkadaş davetlerini pizzayla idare edebilirsiniz ;) biz dün 6 kişi 2 tepsiyi silip süpürdük ama yanında başka bişey yapmamıştım. Siz kalabalık bi grup olacaksanız yanına patates kızartması, soğan halkası gibi yardımcılar ekleyerek tam bir fastfood gecesi yapabilirsiniz. Vereceğim tarif tamamen kendi damak tadıma göre, siz ana malzemeleri bir tutarak üzerini istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Pizza hamurunu yoğurup mayalandırmakla uğraşmayı pek sevmiyorum, ana malzemeleri un tuz şeker zeytinyağ ve mayadır. Tercih sizin ama ben ekmek fırınından ekmek hamuru alıyorum gündüzden, akşama kadar buzdolabında olmasına rağmen mayalanmaya devam ediyor, yumuşacık pofur pofur bi taban elde etmiş oluyorum. Benim önerim bu (: Vereceğim malzeme listesi iki jumbo boy tepsi için geçerli, yani 4-5 orta boy pizzaya denk, listenizi ona göre artırıp azaltabilirsiniz. Hadi kolay gelsin diyelim (:
  • 2 su bardağı taze domates rendesi
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kekik
  • 7 diş sarımsak
  • tuz

  • 400 gr mantar
  • 4 sosis
  • 1/4 kangal ya da 1 parmak sucuk
  • 700 gr mozarella ya da kaşar
  • 7-8 çarliston biber
  • 2 kutu mısır (340 gr'lıktı benim konservelerim)


        Gerçekten lezzetli bi pizza yemek istiyorsanız malzemelerinizi kaliteli seçin. Pizza görece pahalı bi yemek gibi görünebilir ama zincir markalardan sipariş ettiğimiz kalitesiz pizzalarla karşılaştırdığınızda bizim yaptığımız bayaaaa uygun kalıyor (((: Bu iki jumbo boyun maaliyeti aşağı yukarı 45-50 lira.
          Dip sosu yaparak başlayalım. Domates rendelerini derin bir sos tenceresine alın, üzerine sarımsak hariç bütün malzemeleri ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 5 dakika kadar yoğunlaşmasını bekleyin. Bu arada sarımsakları tuzla ezip sosa karıştırın ve altını kapatın. Pizzanın bütün malzemelerini ince dilimleyip hazırlayın. Tepsilerinizi zeytinyağ ile yağlayıp hamuru açıp tepsiye yayın. Hamuru açmak çok kolay değil, mayalı hamur olduğu için lastiksi bi yapıya sahip. Unladığınız tezgahta yavaş yavaş genişleterek açın. Tepsiye yaydığınız hamurların üzerine dip sosu bölüştürüp yayın.


        Daha sonra sırasıyla peynir rendesini, sucuk ve sosis dilimlerini, halka doğranmış biberleri ve ince dilimlenmiş mantarları olabildiğince tek sıra halinde dizip en üstüne mısırları serpip 200 'C de ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişirin, pişirim fırından fırına değişiklik göstereceği için 45 dakikadan sonra bir spatula yardımıyla hamuru kaldırıp tabanını kontrol edin, beyaz değilse pişmiş demektir. Pişirmenin belli bri noktasında malzemeler pişti ancak taban hala beyazsa fırının üst ısıtıcısını kapatın. Pişme süresi hamurunuzun inceliğine ve malzemenizin miktarına göre değişiklik gösterecektir. Gözünüz fırında olsun (:




        AFİYET OLSUN (:

2 yorum:

  1. Merhaba bloğunuza izleyiciler gadgeti eklemişsiniz ama gözükmüyor, sizi takibe alabilmeleri için bunun çözümünü açıkladım sayfamda, ayrıca kelime doğrulamasını kaldırın yorumlardan, zira böyle olunca okuyucu pek yorum yapmayı sevmez :) Blog Deposu'nu ziyaret edin, emekleriniz boşa gitmesin, detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. sayfanıza bakıp söylediğiniz konuyu düzeltmeyi deneyeceğim, ilginiz için teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil