16 Nisan 2014 Çarşamba

DAVET SOFRALARI

        Zaman zaman hem arkadaşlarımdan hem de takipçilerimden davet sofralarıyla ilgili sorular alıyorum. Bugün de bir arkadaşımla aynı konuda mailleşince genel geçer ipuçlarını içeren bi yazı yazmaya karar verdim. 
  • Öncelikle kendinize bir konsept belirleyin. Bu konsept bir kutlama, özel bir gün veya bir mutfak olabilir. 
  • Belirlediğiniz konsept için klişelere takılıp kalmayın; sevgililer günüyle ilgili bir masa hazırlıyorsanız kalpler ve güllerle sınırlamayın kendinizi. Kırmızı bişeyler yapmaya çalışmayın, farklı olmaktan korkmayın. Tamamen ikinize ait zevklerle bezeyin masanızı. Klasik bir kaç dokunuşla günün anlamını kazandırabilirsiniz; yemek olarak ne seçerseniz seçin tatlıya ekleyeceğiniz çikolata dokunuşu yeterli olacaktır. 
  • Spagetti ilk bakışta çok romantik görünebilir ancak yemesi pek keyifli değildir, özellikle de özel günlerde. Her çatalda sosun sıçrama riski vardır. Dudak kenarında kalan sosla gülümsemek de  pek romantik bi görüntü çizmez ne yazık ki ;)
  • Ailenizi yemeğe davet ediyorsanız sevdiğiniz ortak bir mutfaktan yeni tarifler deneyebilirsiniz. İtalyan restoranına gitmekten hoşlandığınızı varsayalım. Carpaccio yapamayabilirsiniz evde ama restorandakinden çok daha lezzetli lazanyalar yapabilirsiniz. Mesela bolonez yerine sebzeli harç kullanmayı deneyebilirsiniz; kabak ve havuçla birlikte sotelenmiş mantara katacağınız bir kaç çorba kaşığı soya sosuyla klasik İtalyan lazanyasına uzak doğudan bir dokunuş yapmış olursunuz ;) hayal gücünüzü kullanmaktan korkmayın. 
  • Mutfakları birbiriyle kolajlarken dikkat edin. Tarhana çorbasıyla başlayıp ekşi tatlı soslu tavukla devam edemezsiniz. Uç bir örnek oldu farkındayım ama anlatmak istediğimi netleştirir diye düşündüm :) Bahsettiğim şu; İtalyan gecesi konseptini seçtiniz ana yemeğiniz lazanya, lazanya öyle bi yemektir ki içinde her şeyi barındırır. Yanına bir şey uydurmak çok zordur, başlangıca nasıl bir çorba verebilirsiniz, hem hafif olmalı hem İtalyan. Kremalı çorbalar genellikle Fransız mutfağından çıkmadır, ancak hafif bir kremalı sebze çorbasının üzerine kroton ekmeği yerine serpeceğiniz parmesan peyniri sunduğunuz çorbayı İtalyan'laştıracaktır. 
  • Milföy kurtarıcıdır. Yağlı, kıtır ve çok katlı hamur hemen her mutfakta mevcuttur. Onunla oynamaktan çekinmeyin. Şeritler halinde kestiğiniz milföyün üzerine yumurta, süt, şeker ve tarçını çırparak oluşturduğunuz sıvıyı sürerek her türlü peynir tabağının yanında sunabilirsiniz. Hem çok şık hem çok lezzetli ;)
  • Çok kalabalık sofralar hazırlayacaksanız mezelerinizi bir gece önceden hazırlamanız hem davet gününde telaşlanmanızı engeller hem de bi gün bekleyen mezeler daha lezzetli olur. Böyle davetlerde tatlılarınızı da bir gece bekleyenlerden seçebilirsiniz. Hem sükse yaratırsınız hem davet günü yorgunluktan davetin tadını çıkaramayacak hale gelmemiş olursunuz ;)
  • Eğer ızgaranız yeterince büyük değilse, bahçe davetlerine çok kalabalık misafir davet etmeyin. Yemeklerin tamamının pişmesini beklerseniz, hem insanlar çok acıkır hem pişenler soğur. Piştikçe yensin deseniz, sofraya birlikte oturulamaz, sonradan gelenler artıkların üzerine gelmiş gibi olur şık olmaz. Ne siz ne misafirleriniz keyifli bir gün geçirememiş olursunuz.
          Örnek menüler vermemi de ister misiniz ;
Meksika;
  Başlangıç, Sebze taco
  Ana yemek, Et fajita ve sosları tortilla ekmeğiyle
  Tatlı, Chili biberli çikolatalı sufle
İtalyan;
  Başlangıç, Parmesan rendesiyle kremalı brokoli çorbası
  Ana yemek; Bolones soslu lazanya
  Tatlı; Tiramisu
  Peynir tabağı ve tatlı milföylerle
Sevgililer günü;
  Başlangıç; Chili biberli, kroton ekmeğiyle sunulan sütlü domates çorbası (sakın kaşar eklemeyin)
  Ana yemek; taze baharatlı tereyağıyla sunulan biftek, kremalı patates graten ve baharatlandırılmış sebzeler
  Tatlı; Bitter çikolatalı sufle, üzerinde çiğ krema ile
  Şarap tüketecekseniz başlangıcı peynir tabağıyla değiştirmeniz daha uygun olacaktır
Antep;
  Başlangıç; Yuvalama çorbası
  Ana yemek; Karışık kuru dolma, kaşık salata, turşu
  Tatlı; Hazır baklava (ev baklavası asla Antep baklavasının yerini tutmaz, denemeyin bile)
Hatay;
  Başlangıç; Düğün çorbası
  Ana yemek; Hatay tepsi kebabı
  Tatlı; Hazır künefe alıp evde şerbetini kaynatıp dökebilirsiniz
Karadeniz;
  Başlangıç, Kaygana
  Ana yemek; Hamsi kuşu, salata, fasulye kavurması
  Tatlı, Laz böreği

        Liste uzar gider. Benim menülerim fikir versin, her zaman dediğim gibi hayal gücünüzü kısıtlamayın :)
   
        AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder