31 Ağustos 2014 Pazar

FRANSIZ MAYALI ÇÖREK

    Bir çok çeşit mayalı poğaça tarifi  bulabilirsiniz, maya Türk mutfağın baş kahramanıdır. Çünkü ekmek Türk sofralarının vazgeçilmezidir. Aslına bakarsanız mayayı o kadar fazla yerde kullanıyoruz ki; yoğurt yapımında, hamur işlerinde, peynir yapımında, sirke/alkol yapımında... Fermantasyonun olduğu her yerde mayalanma vardır, mayalanma bakterilerin yardımıyla besinlerin daha yumuşak ve kabarık bi hal alması ya da bazen de tamamen biçim değiştirmesi demektir. Mayalı hamur işleri Türk mutfağında olduğu kadar Fransız mutfağında da kullanılır. Bugün size vereceğim tarif Fransız mayalı ekmeği. Tek hamur yapıp iki farklı çörek elde edicez. Kap ölçüm uluslar arası 240 ml'lik kap ölçüsüdür. Beni uzun zamandır takip ediyorsanız artık bir mutfak tartınız ve uluslar arası kaplarınız vardır diye düşünüyorum.  

    Maya kullanımında dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta vardır;
1. Maya en iyi 50 'C de çalışır, eğer mutfak termometreniz yoksa, mayayı eriteceğiniz sıvının yarısını kaynatıp kalan yarısıyla ılıştırarak kullanın.
2. Mayaladığınız hamura ekleyeceğiniz malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir, malzemeleri buzdolabından çıktığı gibi kullanırsanız mayalanmayı durdurursunuz.
3. Mayalı hamuru sabah pişirecekseniz akşamdan hazırlayıp ilk mayasını aldıktan sonra şekillendirip fırın tepsisine dizin ve üzerini tamamen kapatıp buzdolabına koyun, sabah kalktığınızda 30 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra soğuk fırına koyup 180 'C ye ayarlayın, fırın ısındıkça maya yeniden işleme geçecek ve hamurlarınız kabararak pişecektir.
4. Mayalı hamur dendiğinde aklınıza sadece tuzlu çörekler gelmesin, mayalı hamurdan pişirilen şekerli ürünler hem çok lezzetli olur hem de tuzlulardan daha fazla kabarır.
5. Maya kullanırken muhakkak bir parça şeker kullanmanız gerekmekte, maya bakterileri şekeri pek sever ;)

    Hadi malzeme listesine ve yapıma geçelim :)
  • 1 kap ısıtılmış süt
  • 1/2 kap zeytinyağ
  • 1/2 kap erimiş tereyağ
  • 1,5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1/2 çay kaşığı mahlep
  • 1 oda sıcaklığında yumurta
  • 4 kap un
  • 1 paket kuru maya
  • 2 çay kaşığı toz tarçın
  • 1-2 çorba kaşığı esmer toz şeker
    Sütü, yağları, 1,5 çorba kaşığı toz şekeri, tuzu, mahlepi, yumurtayı ve mayayı karıştırın. Unu eleyerek ekleyin ve yumuşak bi hamur elde edin. Geniş bir kabı sıvı yağ ile yağlayıp yoğurduğunuz hamuru içine yerleştirip üzerini streçfilmle kaplayın ve 90 dakika mayalanmaya bırakın. İlk mayalanmanın ardından tezgahınızı unlayıp hamuru üzerinde yoğurup mayanın gazını çıkarın. Hamurun 2/3'sini 6 eşit parçaya ayırıp yuvarlayıp. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı yerleştirip mayalanması için 60 dakika daha izin verin. Kalan hamuru dikdörtgen şeklinde açıp toz tarçını ve esmer şekerin yarısını içine serpip ikiye katlayın, kenarlarından rulo haline getirip 6 eşit parçaya bölün. Hazırladığınız 6 küçük hamuru yuvarlayıp muffin kalıplarına yerleştirin ve diğer tepsiyle birlikte mayalanmaya bırakın. 
    Tepsi mayasını aldıktan sonra hamurların üzerine sulandırdığınız bir yumurta sarısını hamurların üzerine sürün, tatlı çöreklerin üzerine kalan esmer şekeri de serpip iki tepsiyi de fırına sürün, fırını 180 'C ye ayarlayın ve 40 dakika üzerleri altın sarısı olana dek pişirin. 


    Ilık olarak servis edin; ben tatlı çörekleri balla yemeyi seviyorum. Büyük çöreklerin de tuzu çok baskın değil ama her türlü tüketebilirsiniz. Hatta sandviç ekmeği olarak bile tüketilebilir.

    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder