10 Ağustos 2014 Pazar

KAHVE KREMALI ISLAK KEK

    İyi pazarlarrr... Pazar günleri bizim kendimizi şımarttığımız gündür. Zira sevgili eşimin tek tatil günü :( Özel sektörün acımasızlığı! Neyse keyifsiz konulara girmicem, dediğim gibi pazar günleri bizim kendimizi şımartma günümüzdür. Dolayısıyla tatlılar, pastalar, ızgaralar, özel yemekler hep pazar günü yapılır. Bugün bizim evde büyük bi hareketlilik var; yatak odamızı çatı katından orta kata taşıyoruz. Malum yakın zamanda aramıza yeni bir üye katılacak :) karyolası bizim çatıdaki mütevazi odamıza sığmadı, mecburen çok sevdiğim odamızı boşaltıyoruz. Dolayısıyla sevgili eşim bu tek tatil gününü yardımcıyla birlikte oda değiştirmekle harcıyor. Ben de bugün onu biraz fazla şımartmaya karar verdim :) Bu kek onun için, öğlen yemeği için de Sinop'un meşhur bayram pilavından yapıcam. Onun tarifini de akşama paylaşırım, hikayesi de ilginçtir :) merakla bekleyin lütfen. 
    Ah.. Pazar şımartması, kek, oda değişikliği derken vatandaşlık görevimizi ihmal ettiğimizi düşünmeyin. Sabah kahvaltıdan sonra ilk işimiz gidip oyumuzu kullanmak oldu elbette ;) Hadi tarife geçelim.
    Oldukça yumuşak, lezzetli ve katmanlı bir kek. Sosunun bir kısmını üzerine döküp bir kısmını da dilimleyip servis ederken üzerine döküyorum ben. Sosun tamamını dökünce birden çok fazla ıslanıyor. Kap ölçüm 100 ml.
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1 kap toz şeker
  • 1 kap kakao
  • 2 kap un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kap süt
  • 1 kap fındık yağ
sosu için;
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı çözünebilir kahve
  • 1/2 çay bardağı kaynar su
  • 2 parça bitter çikolata ya da 1 tatlı kaşığı damla çikolata
  • 1 çay bardağı süt
    Baton kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayın, fırını 180 'C de ısınmaya bırakın. Yumurtayı şekerle çırpın, sütü ve yağı ekleyip karıştırın. Kakaoyu ekleyip yedirin. Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin, karıştırıp kalıba dökün. 35-40 dakika pişirdikten sonra çıkarıp ılımaya bırakın. Sosu yapmaya başlayın; bitter çikolatayı ince kıyıp benmari usulü eritin, toz şeker ve kahveyi üzerine serpip kaynar suyu boşaltın. Karıştırdıktan sonra sütü karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Sos homojen bir hal alınca ılıyan kekin üzerine yarısını kaşıkla dökün. Kalıpta soğuyan keki çıkarıp dilimleyerek servis yapın. 


    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder