4 Ağustos 2014 Pazartesi

SÜTLAÇ

    Yaz sıcaklarında tatlıdan vaz mı geçicez? Tabii ki hayır :D Peki ne yapıcaz, yaza uygun tatlılar seçicez; hafif, yağsız, serinletici, öğün yerine geçebilecek doyuruculukta ;) Bunun için en uygun tatlıyı biliyorum, dondurma :D peki sürekli dondurma yenir mi, bence yenir ama evdekiler benim elimden çıkma tatlıları özlemiş sanırım ;) Çikolatalı baton pasta biter bitmez "sütlaçş" dediler, yaptım 10 kaseden kalan 2 kase :D Sanırım lezzetli şeyler yapıyorum :D 

    Sütlaç çok klasik bir tatlıdır, bilmeyen de yoktur ancak benim de ufak ayrıntılarım var elbet. Misal zaten bol nişasta içeren bir malzeme kullanırken ekstra nişasta kullanmam, paket vanilin gibi  sentetik aromalar kullanmam. Damla sakızı ya da limon kabuğu gibi aromalarla sütlacın özünü değiştirmem. Sütün kendine ait kremamsı tadını yeterli bulurum, aroma olarak sütlaca yakıştığını düşündüğüm tek şey tarçındır. Onu da tarifin her aşamasında itinayla kullanırım :)

    Sütlacın aslen çorba yapmaya çalışılırken çıkan bir tatlı olduğunu biliyor muydunuz? Tuz yerine eklenen şeker çorbanın tatlıya dönmesini sağlamış, benim gibi pirinci sevmeyen bi insan için de (valla Türküm :D ) iyi olmuş :) Yanlışlıkla ortaya çıkmış tatlılardan bahsederken aşureye de bi selam göndermemek olmaz :) çok da severim, aşure ayı gelse de yapsak ^_^ Şimdi yapılamayacağından değil ama nasıl güllaç için ramazanı bekliyosak aşure için de aşure ayını beklerim. Ben kendimi değilim biliyodum ama baya bildiğin gelenekçi miyim neyim :)))) Hadi sütlacımızı yapalım;
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 lt su
  • 1 lt süt (mümkünse sokak sütü)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çubuk tarçın
  • toz tarçın
    Pirinci yıkamayın, eğer pirinci yıkarsanız doğal nişastasını suyla akıtmış olursunuz ve kıvamını yakalayabilmek için nişasta eklemek zorunda kalırsınız. Sütlaç bi puding çeşidi değildir, nişasta katışmış tatlılar puding kıvamına gelir. Pirinci yıkamadan tencereye alın, üzerine tuzu, çubuk tarçını ve suyu ekleyip 20 dakika kadar pişirin. Oda sıcaklığında sütü ve şekeri ekleyip yeniden kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra suyunun buharlaşması için 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Çubuk tarçını içinden çıkarıp kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Sütlaçları ilk doldurduğunuzda fazla sıvı gelebilir ama içinde nişasta bulunan her tatlı gibi soğudukça katılaşacaktır, ayrıca pirinç sürekli sıvı çekmeye devam eden bir tahıldır. Sütlacı sunmak için en idaeli 8 saat buzdolabında dinlendirmektir. Servis ederken üzerine toz tarçın dökmeniz şefin tavsiyesidir efenim :D


    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder