4 Ağustos 2014 Pazartesi

FAS USULÜ TAZE FASÜLYE

    Dün baharat kavanozumda kimyonun bittiğini fark etmemle başladı her şey. Kimyon tohumlarını çıkarıp baharat robotunda çekip kavanozu doldurmaktı tek amacım. Ama baharat robotunu açıp taze çekilmiş kimyonun kokusunu alınca koku hafızam beni ortadoğu mutfağına götürdü. Ortadoğuyla ilgili beni çeken tek şey mutfağıdır, kültürü falan benden uzakta dursun ama doğunun iyi taraflarını almak lazım :D 

    Kimyonun o topraksı kokusu ve sarı/kahve rengi aynen ortadoğunun toprakları gibi. Bir avuç kimyon tohumu aldığınızda Fas'tan bir avuç toprak almış gibi hissedebilirsiniz. Mutfaklar coğrafyalarıyla yaşar daha önce de bir çok yazımda bundan bahsetmiştim, mutfakların o coğrafyada yaşayan insanlardan ya da bizzat coğrafyasından farklı düşünülemeyeceğine inanırım. Ortadoğu da sert bi coğrafyadır, hayatta kalabilmek için olabildiğince et ağırlıklı, yağlı ve baharatlı beslenmeniz gerekir. Et sizi uzun süre tok tutar, baharatlar sürekli tüketilen etin metabolizmayı yormasını engeller, yağ ise baharatların mideyi tahrip etmesini engeller. Yani bir mutfakta hiç bir malzeme öylesine kullanılmaz. Bugün yaptığım yemekte et olmasa da baharatları ve bol yağı beni ve pişirirseniz sizi bulunduğunuz yerden koparıp ortadoğuya, Fas'a götürecektir :) Hadi başlayalım;
  • 1 kg taze fasülye
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 dolu çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı kuru reyhan (fesleğen)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (salçanız tuzluysa çay kaşığını ölçü olarak kullanın)
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kekikli zeytinyağ (1 lt sızma zeytinyağının içine 3-4 dal taze, 3-4 dal kuru kekik yerleştirin, 1 hafta dinlendirdikten sonra aromalı yağınızı kullanmaya başlayabilirsiniz)


    Fasülyeleri yıkayıp temizleyin, eğer temizledikten sonra yıkarsanız fasülyenin süngerimsi yapısı su çeker ve yemeğiniz fazla sulu olur. Kuru soğanları iri iri doğrayın. Sarımsakları soyup parmak ucu boyutunda doğrayın. Bütün malzemeleri karıştırıp düdüklü tencereye boşaltın. Kapağını kapatın, düdük ötene dek açık ateşte, düdük öttükten sonra kısık ateşte pişirin. Düdük öttükten sonra 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Ocağı kapattıktan sonra 20 dakika dinlendirin, tencereyi daha sonra açıp fasülyeyi servis tabağına alın. Ben hasır tabanlı porselende servis etmeyi seviyorum, ya da bakır servis kapları da ortadoğu mutfağına yakışır ;)


    Ortadoğu yemekleri sıcak servis edilir ama bu sıcaklarda çekemem diyosanız en azından ılık servis edin derim :) Yanına tereyağlı bulgur pilavı yakışır; bulgur pilavını 1 su bardağı bulgura 2 su bardağı et suyuna pişirirken içine ekleyeceğiniz 1 yıldız anason, 1 çay kaşığı kimyon tohumu, 1 çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı kuru reyhan onun da kimliğini ortadoğululaştırır; şefin tavsiyesi ;)

    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder