2 Mayıs 2014 Cuma

KAHVALTI DAVETLERİ

        Günün en sevdiğim öğünüdür kahvaltı (: öyle ki üç öğünümü kahvaltıyla geçirebilirim (: Dolayısıyla hem pazar kahvaltılarını hem de kahvaltıyla verdiğim davetleri çok severim. Her masayı özenerek hazırladığım sır değil ancak kahvaltı sofrası hazırlamayı ayrıca severim. Market alışverişinde kendimden geçtiğim doğrudur ((: kaç çeşit peynir, kaç çeşit şarküteri aldığımı ancak kasada poşetleme yaparken farkederim ((: İlk kez gördüğüm her türlü ürünü denerim; bu yaz tütsülenmiş peynirle tanıştım mesela. Çok sevmedim o ayrı ama kardeşim çok sevdi, Hollanda'nın mavi peynirini de ben sevdim kardeşim sevmedi; mavi peynir, füme tavuk göğsü ve domatesle yapılmış zeytinli ekmeğe sandiviç yanında bi kutu da zero'ya asla hayır diyemem, demeliyim biliyorum ((: Neyse gelelim kahvaltı davetlerinde dikkat etmeniz gerekn inceliklere. Öncelikle davetin zamanı önemlidir; kışın daha ağır, tereyağlı, kuymaklı, bol şarküterili kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında lezzetli domates salatalık bulamadığınız için kuru meyve ve portakal suyuyla masanızı renkelndirebilirsiniz. Yazın sofranıza ekleyeceğiniz taze meyveler ve evde yapılmış buzlu çay ya da limonata sizi de misafirlerinizi de ferahlatacaktır. Bugün paylaşacağım fotoğraflar bahardan, yani hemen bu haftadan (: Bi geçiş sofrası olarak düşünürseniz hem kuru meyvelerin hem de domates saltalığın varolduğu bi sofra hazırladım. Fotoğrafların altına küçük açıklamalar yaparım ama onlara geçmeden önce önemli bi konudan daha bahsedeyim; gelen misafirlerinizin titizliklerine siz de dikkat edin.
  • Yumurta kokusuna dayanamayan bi misafiriniz varsa kullanmayın.
  • Laktoz allerjisi olan bi misafiriniz varsa tofu ve soya sütü gibi alternatif kahvaltılıklar da edinmeyi atlamayın.
  • Aromalı çay sevmeyenler için klasik, sevenler için bergamotlu olmak üzere iki ayrı çay demlemeniz size fazladan iş çıkarmayacaktır merak etmeyin (:
  • Yumurta, sucuk, salçalı sosis, patates salatası, zeytin salatası gibi suyu olan ya da tabakta koku bırakacak kahvaltılıklar servis ediyorsanız muhakkak yedek tabak ve çatal bıçak servisleriniz masanın kullanılmayan ucunda ya da dresuarınızın üzerinde hazırda beklesin.
  • Ekmekleriniz bir kaç çeşit olsun, tuzsuz ve tam tahıllı ekmekleri muhakkak sepetinizde bulundurun.
  • Misafirleriniz arasında küçük çocuğu olan varsa ebeveynlerinden önceden yemelerinin yasak olduğu besinler olup olmadığıyla ilgili bilgiyi muhakkak alın. Fındık kremasıyla gevrekle hoşluk yapayım derken arkadaşlarınızın gözünde antipatik olmayın ((:
  • Fazla doğalcı misafirleriniz varsa mevsimsiz kahvaltılık çıkarmayın, yemeyeceği gibi diğer misafirlerinizin de tadını kaçırır, yedirmez, illallah ettirir ((:

        Çay tercih etmeyecekler için küçük bi bitki çayı tabağı da hazırladım, peçetelerimi ve servislerimi bahara uygun tercih ettim. Patiseri ve ekmek sepetimi ayırdım.

             Patiseri ürünlerimi mini boylardan tercih ettim, artık gibi görünmelerinden hiç hoşlanmam.

Ben kuru meyvelerin bi kısmını peynir tabağının yanında sunmayı severim (: Size de öneririm.

Kahvaltıya yakışacak ceviz, badem, fındık gibi yemişlerle kuru meyveleri birlikte sunabilirsiniz.



Bu tereyağ sunumu tamamen tarafıma aittir ((: Altta yapımını anlaticiiiim ((:

       Oda sıcaklığında yumuşamaya bıraktığınız tereyağını bi kahvaltı çıkağı yardımıyla mini boy dondurma kepçesine doldurup bi tepsiye sıralayın, daha sonra buzluğa bırakıp bi kaç saat donmasına izin verdikten sonra kapalı saklama kaplarına dizip buzlukta saklayın. Kahvaltılarda dilediğiniz kadar top çıkarıp servis edebilirsiniz. Hem çok şık görünüyor hem de artık gibi görünen, şekilsiz yağ parçaları kalmıyor ;) Misafirlerinizden pratik zekanız konusunda aldığınız övgüler de cabası (((:

        Hadi hepimize afiyet olsun, haftasonu yaklaşırken şık kahvaltı sofraları hazırlayın (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder