6 Mayıs 2014 Salı

ENGİNAR DOLMASI

       Vakit birleşme zamanıdır dostlar! Şaka be şaka 1 Mayıs yeni geçti ya, haberlerin etkisi sürüyo ((: Vakit tam da enginar vaktidir (((: İster kalbini alın iç baklayla zeytinyağlı pişirin, ister garnitürle başlangıç olarak sunun ister de benim yaptığım gibi dolmasını yapın. Benim gibi dediğime de bakmayın, pek sevmem! Sırf karaciğerimi memnun etmek için yerim arada, mecburiyetten yani.. Ama benim haricimde bütün ev ahalisi pek sever her türlüsünü. Yıllaaaaar önce annem "Kıpprıss" tatilinden döndüğünde öve öve bitirememişti bir enginarlarını bir de Hellimlerini. Hellimi severim, sevmem taparım, ama enginarla ilişkimiz daha mesafelidir ((: Yılda bir kaç kez muhakkak tüketin, karaciğer yağlanmasına ve kötü kolestrole müdehale konusunda pek başarılı bu ağacımsı sebze. Yapımı normal dolmadan farklı değil, içeriği de ha keza.
  • 4 büyük enginar
  • 1 büyük soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1/2 çay bardağı bulgur
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı domates püresi ya da 2 domatesin rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağ
  • tuz karabiber sumak
  • 1 limon
       Enginarların sapını kesip yıkayın, derin bir kaba koyup üzerini tamamen suyla doldurun, limonun yarısını enginarların üzerine sıkıp içi hazırlarken beklemeye bırakın. Soğanı ve maydanozu ince doğrayın, sarımsakları tuzla ezin ve bütün malzemeleri karıştırın. Limonlu suda beklettiğiniz enginarları kenarından, yapraklarına zarar vermeden sıkıp fazla suyunu akıttıktan sonra yaprakların arasını iç harcıyla doldurup derin bir tencereye yerleştirin. Enginarların yarısına gelecek şekilde kaynayan suyla doldurup limonun diğer yarısını içine sıkıp yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Dolmanın suyu kaynamaya başladıktan sonra 1 çay kaşığı kadar tuz serpip tencerenin kapağını kapatın, ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Dolmalar piştikten sonra 20 dakika kapağı kapalı şekilde dinlendirip sıcak servis yapın.




        Tabaklara servis yaptıktan sonra gelelim bu ağacımsı şeyin nasıl tüketileceğine ((: Yapraklarını tek tek koparıyosunuz, midye dolmada olduğu gibi o yapraklar içi harç dolu birer küçük kaşık görevi görüyo. Yaprağın ucundan tutup içi dişinizle sıyırıyosunuz, yaprağın köke yakın kısmında etli beyaz bir kısım var, orayı dişinizle sıyırmanız gerekiyo işte. Yemesi meşakkatli bi yemek, yaprakları tek tek sabırla sıyırdınız, enginarın kalbiyle tanışın (: kalbin ortasındaki tüyleri kaşığınızla çıkarıp kalbini de yiyerek (pek cani bi tabir oldu bu be) yorgun ama zafer kazanmış bi asker edasıyla masadan kalkabilirsiniz ((:

         AFİYET OLSUN (:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder