Eveeeet pazartesi randevuları bitti, sıra geldi haftasonu yaptığım muhteşem keki paylaşmaya (: Geçenlerde bi programda portakallı bi kek tarifi gördüm, taban hazırlama fikri haricinde pek iç açıcı değildi. Ben de taban hazırlama fikrinden yola çıkarak bol kakaolu, çikolata tadında portakallı bi kek pişirdim. Tabanı hazırlamak için kullandığım malzemelerle de sosunu hazırladım. Yapımı kolay, sunumu hoş, tadı efsane bi kek sizi bekliyo (: Kolları sıvayın hanımlar beyler, mutfağaaaa......
- 2 portakal
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- 150 ml su
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1 çorba kaşığı bal
- 1 çay kaşığı nişasta
- 2 yumurta
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay bardağı süt
- 2 çay bardağı un
- 1 çay bardağı kako
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çorba kaşığı mısır unu
Mısır unu kekin tadını değiştirmiyor ama dokusunun hamur olmasını engelliyor. Bu kekte yumurta beyazlarını ayrı çırpmayacağımız için mısır unu önemli bi malzeme, atlamamanızı öneririm (: Önce tabanı hazırlayalım. Portakallardan birini ince daireler şeklinde dilimleyin. Geniş bir tavanın tabanına yayıp üzerine 4 çorba kaşığı toz şekeri serpin. 150 ml suyu da portakalların üzerine boşalattıktan sonra orta ocakta yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Portakallar kaynamaya başladıktan sonra 1/2 çay kaşığı tarçını üzerine serpip 2-3 dakika orta ateşte pişmeye bırakın. Portakallara zarar vermeden bi çatal yardımıyla ters çevirip 2-3 dakika daha pişirdikten sonra tavanın altını kapatın. Kek için orta boy yuvarlak bi borcam kullanın. Borcamın tabanını pişirme kağıdıyla kaplayıp pişen portakal dilimlerini tek sıra halinde tabana sıralayın ve soğumaya bırakın. Karıştırma kabında 2 yumurtayı kırıp 1,5 çay bardağı toz şekeri boşaltın ve yüksek devirde mayonez rengine dönene dek çırpın. Krema haline gelen yumurta-şeker karışımına sıvı yağı ekleyip 1-2 dkika daha çırptıktan sonra sütü de ekleyin. Bütün sıvılar birbirine karıştıktan sonra kakoyu ekleyip bütün topakları yok olana dek çırpın. Un ve kabartma tozunu eleyin, mısır ununu da karıştırıp sıvı karışımın üzerine döküp hızlıca topaksız ve akışkan bi hamur elde edin. Soğuyan tabanın üzerine kek hamurunu döküp 180'C de ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Pişen keki fırından çıkardıktan sonra yarım saat dinlenip soğumaya bırakın. Kekin kenarlarından bi bıçakla geçerek borcamdan ayırın ve servis tabağına ters çevirin. Tabanda portakallara yapışık haldeki pişirme kağıdını yavaşça sıyırın ve keki tamamen soğuyana dek oda sıcaklığında bekletin. Bu arada portakalları pişirdiğiniz tavaya diğer portakalı sıkın. 1 çorba kaşığı balı da ekleyerek kaynamaya bırakın. Bal eriyip sos kaynamaya başladığında 1 çay kaşığı nişastayı ekleyerek yoğunlaşmasını sağlayın, bu noktada tercih ederseniz 1 tatlı kaşığı da tereyağ ekleyebilirsiniz, ben eklemedim. Tereyağ sosun daha kremamsı olmasını sağlar, ben meyvemsi kalmasını tercih ettim. Nişasta topakları tamamen yok olduğunda sosu 2 dakika daha pişirip sosluğa aktarın, bu noktada bi spatula kullanırsanız daha iyi olur, yoksa sosunuzun yarısı tavada kalır (: Kek ve sos soğuduktan sonra dilimleyip üzerine sos gezdirerek servis yapın. Ilık da çok lezzetli oluyor gerçi ama kekler tam soğumadan burnu hassas kişilere içindeki yumurtayı hissettirebilir, servis sıcaklığına kendi damak tadınıza göre karar verin (:
Akşam bir bardak sütle yemesi çok keyifli oluyo (:
AFİYET OLSUN (:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder