29 Eylül 2014 Pazartesi

KIŞLIK HAZIRLIKLAR

    Eylül Mersin'in en güzel olduğu aydır. Havaya serin bir koku çöker, denizin üzeri açılır ufuk hiç olmadığı kadar net görünür, gece açan çiçekler mis gibi kokar, klimalar kapanır serin uykular başlar, leyleklerin çizdiği V'yi izlemek keyif verir, limonataların ve İce-coffe'lerin yerini sıcacık kahveler alır ^_^
    İlkokuldayken incecik kitaplarımız vardı, mevsimleri anlatırdı. Her mevsimde evlerimizde ne değişiklikler olduğunu anlatırdı. Yazlık kışlık kıyafetlerin değişimi, mevsimlik temizlikler, vb. En sevdiğim kitap sonbahar kitabıydı. Çünkü evde çok fazla değişiklik olurdu; bahar temizliği yaptırılır, yazın kaldırılan halılar yıkamadan gelir yeniden serilir, kışlık turşu/konserve/zeytin yapılır, yazlıklar kalkar kışlıklar naftalin kokularıyla dolaplardaki yerini almaya başlar. Temizlikti, halıydı bunların hiç biri beni ne o zaman ilgilendirdi ne şimdi ilgilendirir :D Ama iş mutfaktaysa elbet ilgimi celp eder :) Hadi bu akşam konserve domates yapıp zeytin tatlandıralım :)
    Biz bu kış 20 kg bursa domatesinden konserve yaptık, kış boyu mis gibi tüketicez :) Kışın ortasında kavanozun kapağını açmak eve mis gibi taze domates kokusu doldurmaz sadece, yaz kokusunu da beraberinde getirir ^_^
  • 20 kg bursa domatesi
  • tuz
  • 19 tane litrelik kavanoz
  • 19 tane yeni kavanoz kapağı
    Kavanozları ve kapaklarını yıkayıp kurutun. Kavanozları tekrar tekrar kullanabilirsiniz ama kapakları her sene yeni almanız gerekir. Konservelerin kapakları vakumlanarak kitlendiği için açarken bir bıçak yardımıyla havasının alınması gerekir, havası alınan kapak yeniden vakumlanmaz, hava alır, bütün emeğiniz heba olur.
    Domatesleri yıkayıp köklerini çıkarın, dörde bölüp evdeki en büyük tencereye doldurun. Biz aşure tenceresinde yaptık 3 seferde bütün domatesi bitirdik. Siz elinizdeki tencereye göre değerlendirin. Tencereye doldurduğunuz domateslerin üzerine kilo başına 1 çay kaşığı tuz serpip yüksek ateşte kaynatın. Domatesler kaynamaya başlayınca tahta kaşıkla alt üst edip pişirmeye devam edin. 3-4 dakika domatesler yumuşayana kadar pişirdikten sonra el blendıreyla tamamen püre haline gelene dek çalıştırın. Domatesin kabuğunu soymadığımı fark etmişsinizdir. Domatesin sahip olduğu likopenin büyük kısmı kabuğundadır ve kabuğunu soyarak yaptığınız taktirde bu kadar uğraşmanızın hiç bi anlamı kalmaz. Domatesleri blenderdan geçirdikten sonra ocağı yeniden açın ve karıştırıp kaynamaya bırakın. Sos kaynamaya başladığında 1 dakika bekleyip altını kapatın. Çok fazla pişirirseniz taze domates kokusunu yitirir, salça gibi koklmaya başlar bu da bizim istediğimiz şey değil. Kuru kavanozları domates sosuyla doldurup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Kavanozlar tamamen soğuyana kadar ters muhafaza edin. Soğuyup düz çevirdiğinizde kapaklarının içe doğru çöktüğünü görürsünüz, bu vakumlandığını gösterir. Artık domates konserveleriniz hazır, serin bir rafa kaldırıp 1 yıl boyunca gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz; katkısız, taze, lezzetli :) Afiyet olsun :)


    Gelelim zeytin tatlandırmaya. Bu biraz daha zahmetli bir iş. Türkiye zeytin konusunda çok zengin (şimdilik), çok fazla ve farklı çeşit var. Hepsinin tatlanma şekli aynı ancak süresi farklı. Ege'nin Akdeniz'in iklimi farklı olduğu için zeytin ağaçlarının verdiği meyvede farklı, yağlılık oranı, yağ zeytini, sofra zeytini, salamuralık zeytin, kurutmalık zeytin ve daha farklı kırk çeşit :) Biz evin bahçesindeki zeytinleri topladık bu sabah :) Keyifle tatlandırıp kış boyu da keyifle tüketicez ^_^ Bizim zeytinler Akdeniz zeytini. İkiye ayırdık; yeşil ve siyah. Önce siyahları nasıl tatlandıracağınızı anlatayım;


    Siyah zeytinleri yıkayıp suyu aksın diye süzgeçte bekletin. 5 litrelik plastik kavanozun 3/4'üne kadar doldurup üzerine 2 servis kaşığı dolusu salamuralık tuz serpin kapağını kapatıp serin ve gölge bi yerde saklayın. Her gün kavanozu sallayıp yeniden beklemeye bırakın. Bir kaç gün sonra zeytinin kavanozunda su biriktiğini göreceksiniz, su biriktikçe kavanozun kapağını açıp üzerine bir tülbent ya da ince süzgeç geçirip suyunu boşaltın. Kavanozun kapağını yeniden kapatıp aynı işlemi zeytin artık su bırakmayana dek sürdürün. Zeytin buruşup yarıya dek inecek, bu süreç yaklaşık bir ay kadar sürecek. Zeytinler bu hale geldikten sonra geniş bir kaba alıp üzerine 1 çay bardağı ay çiçek yağı boşaltıp karıştırın, daha küçük bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın. Zeytinyağı koyarsanız zeytinler yumuşar!


    Yeşil zeytini tatlandırmak siyahından daha zahmetsiz. Yeşil zeytinleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra elinize bir kesme tahtası bir de havan alın. Zeytinleri ezmeden tek vuruşta kırın (zeytinleri yarın). Geniş bir kaba su doldurup kırdığınız zeytinleri içine atın. 5 litrelik plastik kavanozun içini kırdığınız zeytinlerle doldurun, üzerini zeytinleri içine attığınız acı suyla doldurun, içine 2 servis kaşığı kaya tuzu atın serin ve gölge bi yerde bekletin. Bu şekilde 1 yıl bozulmadan ve yumuşamadan muhafaza edebilirsiniz. Bir gün tuzlu suda bekledikten sonra, yiyeceğiniz kadar zeytini içinden çıkarıp küçük bir kavanoza alın, üzerini sade suyla doldurup gün aşırı suyunu değiştirerek tatlanmasını bekleyin. Ben zeytinin taze acılığını severim, 3. gününden itibaren yemeye başlarım ama sizin damağınız hazır zeytine alışıksa 1 hafta kadar bekleyin derim.

    Eveeeeeet kışlık zeytinleriniz ve konserveleriniz hazır ^_^ :) 

    AFİYET OLSUN (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder