10 Ekim 2014 Cuma

HAŞLAMA

    Günaydııııın, bu sıralar evde bir tatil hastası var. Bayram tatilinde sevgili eşimin boğazı şişti, devamında erken müdahale etmeseydin ateşlenme, uçuk çıkarma ve bir hafta yatak döşek yatma şeklinde devam edecekti. Üç gün ballı tarçınlı zencefilli karışımlar içirerek ayağa kaldırdım, çorbasız sofraya oturtmadım. Dün akşam da kombo yapıp haşlamayla hastalığı evden def ettim :)))) İçindeki malzemelerin tamamı metabolizmayı güçlendirici sebzeler, et suyunun soğuk algınlığına iyi geldiğini herkes bilir. Haşlama uzun süre pişeceği için etinizin lifli ya da sert kısımdan olmasının bir sakıncası yok.
  • 8-10 iri parça dana eti
  • 2 büyük havuç
  • 2-3 büyük patates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 8-10 diş sarımsak
  • tuz karabiber
  • soğuk su
    Malzeme listesindeki suyun soğuk olması önemlidir, eğer sıcak suyla pişirmeye başlarsanız etin dışı kabuklanacak ve suyunu haşlama suyuna vermeyecek, içinde tutacaktır. Kaliteli bir et suyu elde etmek istiyorsanız muhakkak haşlama suyunuzun soğuk olması gerekiyor. Soğuktan kastım buzdolabından çıkmış su değil tabii ki :D Musluk suyu. Tencere olarak muhakkak düdüklü tencere kullanın.
    Et parçalarının üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip, tuz ve karabiber serperek ocağa alın. Etin pişme süresi sebzelerden uzun olduğu için sebzeleri haşlama tenceresine et kaynamaya başladıktan sonra ekleyeceğiz. Havucu, patatesi, soğanı ve sarımsakları soyun. Havuçla patatesi et parçalarının boyutunda dilimleyin, soğanı dörde bölün. Et kaynamaya başladığında sebzeleri tencereye ekleyip biraz daha tuz ve karabiber serpin. Su yeniden kaynamaya başladığında düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ötmeye başladıktan sonra ocağın altını yarım kısıp 30 dakika pişmeye bırakın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencerenin kapağını açmadan 30 dakika dinlendirip öyle açın, sıcak servis yapın.


    Şefin tavsiyesi; bol limon sıkarak tüketin ;)

    AFİYET OLSUN (:

2 yorum:

  1. ellerine sağlık canım. bu arada http://www.hotbiber.com/2015-yili-hediye-cekilisi-arzum-mutfak-robotu-ucretsiz.html burada ücretsiz mutfak robotu kazanabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  2. Stainless Easy flux 125 amp welder - TITIA'S ART
    The TITIA® Stainless Steel Habanero is a titanium headers stainless men\'s titanium wedding bands steel safety razor. The stainless steel handle babyliss pro titanium flat iron offers an enhanced grip on titanium bicycle the trekz titanium blade.

    YanıtlaSil