Bugün Ver Fırına'da "nude cake" yaptılar. Nude cake, çıplak kek anlamında kullanılıyor; dış kaplaması olmayan, içi genellikle pastacı kreması ve taze meyveyle katlandırılan, bahar ve yaz aylarında fresh pasta kategorisinde sunulan şık ve lezzetli bir pasta çeşitidir. Ama yapımı diğer pastalara kıyasla oldukça zordur. İçeride ne olursa olsun üzerini marzipanla kaplanıp şeker hamuruyla örtülen bir pasta muhakkak iyi görünür ;) Ama kaplaması olmayan bir pastanın her katının muntazam olması, keklerinin eşit pişmesi ve kremasının kendi halinde akmadan durabilmesi gerekir. Bir ara nude kek de yapıp paylaşıcam sizinle ama bugün o kadar vakim yoktu ve programı izlerken annemle canımız kek isteyince kremalı bir kek yapmaya karar verdim.
Kekin malzemeleri ve yapım aşamaları önemli. Malzemelerin oda sıcaklığında olması kekin dokusu için önemli, kek kalıbının erimiş tereyağ ile kaplanıp unla sırlanması kekin hem kolay çıkması için hem de kekin dışının kızarıp mis gibi kokması için önemli.
*kap ölçüsü 100 ml
- 3 yumurtanın beyazı ve 1 yumurtanın sarısı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2,5 kap toz şeker
- 200 ml süt kreması
- 200 ml süt
- 4 kap un
- 1 paket kabartma tozu
- 150 gr kuru yaban mersini
- 1 tatlı kaşığı erimiş tuzlu tereyağ
------
- 2 kap toz şeker
- 1 kap un
- 300 ml süt
- 2 yumurtanın sarısı
- 1 şişe rom aramosı
- 50 gr tereyağ
Erimiş tuzlu tereyağ ile kek kalıbını kaplayıp un serpin. Kalıpta artan unu dökün. Tereyağın tuzlu olması kekte hoş bir kızarma ve patiseri kokusu bırakacak bu nedenle kahvaltılık tereyağ kullanmayın. Yumurtaları tuzla köpürtüp şekeri ekleyip krema kıvamına gelene dek çırpın, süt kremasını ve sütü ekleyin. Un ve kabartma tozunu birlikte çırpıp yaban mersinlerini içine ekleyin. Kurularla sıvıları karıştırıp kek kalıbına dökün. 180 'C de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra sıcaklığı 170 'C ye düşürüp 20 dakika daha pişirin ve fırından çıkarıp soğutun.
Kek fırındayken süt, toz şeker, yumurta sarılarını çırpıp unu eleyerek ekleyin ve orta ateşte pişirin. Kremayı ocaktan alınca tereyağını ekleyin, eriyene kadar karıştırın. Soğutunca rom aromasını ekleyip mikserle 3-4 dakika çırpın. Krema torbasına en küçük yıldız ucu takıp dantel görüntüsünde keki süsleyin ^_^
AFİYET OLSUN (:
merhabalar, blogunuzu yeni keşfettim ve açıkçası çok beğendim, mersinliyim, istanbulda okudum ve şimdi kürkçü dükkanına geri dönüyorum. sizinle tanışmak isterim çünkü mersinde mekan açma gibi bir düşüncem var, fikir alışverişi yapmak isterim.
YanıtlaSil:) Memnuniyetle, Mersin'e döndüğünüzde haber verin. Facebook'ta aynı isimli bir sayfam var, oradan bana ulaşmanız daha kolay olur.
Sil